Notícies ← Altres notícies

Les institucions de les Illes Balears intercediran per l’ús del català als topònims als aeroports de Mallorca, Menorca i Eivissa

A petició de la Plataforma per la Llengua i l'Obra Cultural Balear, el Govern de les Illes Balears, així com els Consells Insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa intercediran davant AENA perquè respecti els topònims en català als aeroports. Avui en dia, les indicacions dels llocs d'origen i destinació dels vols que arriben i surten de les Illes Balears, es presenten en un format monolingüe en castellà.

La Plataforma per la Llengua i l'Obra Cultural Balear varen enviar el passat mes d'octubre una carta a diversos representants del Govern de les Illes Balears i dels quatre consells Insulars per demanar-los que facin les gestions necessàries davant AENA perquè, als rètols informatius i teleindicadors dels aeroports de les Illes Balears, s'hi abandoni la pràctica d'utilitzar el castellà de manera exclusiva en la toponímia i es faci servir el català per anomenar les destinacions que tenguin una denominació tradicional en català, especialment per als territoris de parla catalana, emprant les denominacions Eivissa, Alacant (o Alacant-Elx) i Perpinyà.

La carta, s'envià, a més dels Consells Insulars a la Presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol i a dos membres més de l'executiu, la Consellera de Participació, transparència i cultura, Esperança Camps i la Directora general de Política lingüística, Marta Fuxà i als presidents dels quatre consells insulars.

Els consells insulars de Menorca i Eivissa han respost les entitats dient que iniciaran les gestions necessàries davant AENA per aconseguir l'ús del català en els topònims dels aeroports. El Consell de Mallorca, a més, ha confirmat que aquesta petició és sobre l'agenda de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

Amb aquesta tasca, les dues entitats de defensa de la llengua catalana han decidit continuar el camí que s'emprengué el 2010 quan la Comissió de Cultura, educació i esports del Parlament de les Illes Balears aprovà una proposició que també demanava l'actuació del Govern de les Illes Balears per fer gestions davant AENA. En aquella ocasió es demanava que als aeroports de Mallorca, Menorca i Eivissa s'hi utilitzàs la toponímia en català després d'haver comprovat que AENA continua practicant el monolingüisme en castellà en la majoria d'indicacions de destinacions. Deixava de banda les denominacions en català i en les llengües pròpies dels territoris amb línies regulars de vols des de i cap a les Illes Balears.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin