Notícies ← Altres notícies

Entitats, sindicats i partits demanen al govern valencià que regule la competència lingüística per accedir a l'administració

La plataforma pel drets lingüístics del País Valencià elabora un document per a una llei d'igualtat lingüística amb la implantació de la plena competència per treballar en la funció pública

Diverses entitats, sindicats i partits polítics, agrupats en la Plataforma pels Drets Lingüístics del País Valencià, ha demanat aquest dimarts al govern de la Generalitat Valenciana que elabore una Llei d'Igualtat Lingüística per regular la implantació de la plena competència lingüística com a requisit per treballar en les administracions públiques. Segons ha expressat el seu portaveu, el president d'Escola Valenciana Vicent Moreno, la plena competència lingüística "evitarà que cap ciutadà siga menyspreat i vulnerats els seus drets humans per adreçar-se en valencià a qualsevol funcionari". A més, Moreno ha assenyalat que es tracta d'una millora en la qualitat del servei públic i ha constatat que des de l'aprovació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) del 1984 " la normalització de la nostra llengua està lluny de ser una realitat".

El document Pel nostres drets lingüístics es presentarà per registres d'entrada al govern valencià a l'espera d'una futura reunió. "Els valencians no podem esperar 30 anys més la modificació de lleis per millorar la salut de la nostra llengua i identitat com a poble", ha manifestat Moreno.

Al document, la plataforma entén que el coneixement dels dos idiomes oficials al País Valencià ha d'estar associat a les competències professionals de qualsevol càrrec o lloc de treball públic. La capacitació lingüística dels treballadors s'ha d'adaptar a la realitat de cada lloc de treball i a la funció que s'hi desenvolupa. Així, cal establir una catalogació del nivell d'estabilització i de coneixements tècnics i lingüístics proporcionals a les funcions professionals.

El document reclama que totes les administracions atenguen en valencià, sense excepcions, i que a les comarques castellanoparlants estiga garantida la informació i formació necessària per implantar la competència lingüística, adaptant-se als estatus lingüístics de cada comarca, amb estratègies i pedagogies adaptades a cada realitat.

Així mateix, la plataforma assenyala que el valencià ha de ser segell de qualitat de les empreses i entitats que oferisquen els seus serveis en la llengua pròpia. A més la Generalitat Valenciana pot establir convenis amb l'administració estatal perquè a les bases dels concursos de trasllats en l'àmbit judicial es valore i es puntue el coneixement de la llengua com a condició indispensable per exercir la funció al País Valencià.

Exempció lingüística

Al sector educatiu, la catalogació dels llocs la catalogació dels llocs de treball docent i no docent seguint el criteri i els plantejaments de la implantació de la competència lingüística estarà associada a la implantació de programes d'ensenyament en valencià, atenent l'objectiu de generalitzar aquests programes a tot el sistema educatiu valencià i, sobretot, al sector de centres educatius concertats, i la supressió de les exempcions de l'ensenyament del valencià a les comarques castellanoparlants.

Sobre aquesta darrera qüestió però Vicent Moreno ha reconegut que es tracta d'una qüestió "complicada" perquè les exempcions estan emparades la Llei d'ús i qualsevol pare d'alumnes de les comarques castellanoparlants pot demanar que el seu fill no estudie l'assignatura de valencià.

En opinió de Moreno, el conseller ha d'intentar "seduir" la ciutadania d'aquelles comarques perquè si bé la LUEV del 1984 ho regula així "ara estem en un altre moment i totes les zones haurien de ser tractades en igualtat de condicions per un dret que tenen els ciutadans per aprendre en igualtat de condicions". El president d'Escola Valenciana ha afegit que s'ha de convéncer els ciutadans de les comarques castellanoparlants que aprendre valencià "és positiu i que l'exempció no porta enlloc".


La Plataforma pels Drets Lingüístics del País Valencià està formada per les entitats: Escola Valenciana, ACV Tirant, ACICOM, Ca Revolta, Castelló per la Llengua, Comissió 9 d'Octubre de Torrent, Confederació Gonzalo Anaya, FAPA València, Societat Coral El Micalet, Unió de Cooperatives d'Ensenyament Valencianes (UCEV), Plataforma per la Llengua, Plataforma pel Dret a Decidir; els sindicats: A Contracorrent, BEA, CCOO PV, COS, Intersindical Valenciana, UGT PV; i els partits polítics: Els Verds del País Valencià, ERPV, EUPV, Guanyant Torrent, Podem i PSPV-PSOE.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin