Notícies ← Altres notícies

Celebrem que Sanitat prengui mesures pel cas de la infermera que va increpar una pacient per parlar-li en valencià

La conselleria de Sanitat li ha obert un expedient i també li realitzarà un curs de valencià, a petició de l'ONG del català

La Plataforma per la Llengua valora molt positivament que la conselleria de Sanitat Universal de la Generalitat Valenciana obri un expedient, que acabarà en sanció disciplinària, a una infermera que el passat 18 de gener va increpar una pacient per usar el valencià en la consulta del Centre de Salut Pública de Castelló de la Ribera (València).

En una carta adreçada a la Plataforma per la Llengua al País Valencià, el departament de Sanitat explica que la queixa va arribar al parlament valencià i que, posteriorment, la gerència del Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent havia pres mesures obrint un expedient en relació als fets ocorreguts que acabarà amb una sanció disciplinària. En el seu escrit, la Generalitat Valenciana també detalla que accepta la proposta de la Plataforma per la Llengua de fer-li un curs de valencià a la infermera en qüestió.

Els fets, segons va relatar la pacient, van començar quan ella es va dirigir a la infermera en valencià i aquesta li va respondre que «no entenia el valencià», la va afrontar sobre l'obligació de saber castellà i, seguidament, va manifestar prejudicis lingüístics d'odi al valencià, impropis d'una treballadora del sector públic de la Generalitat Valenciana.

La Plataforma per la Llengua va denunciar el cas i va demanar a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana que actuara contra la infermera per incompliment d'obligacions professionals, per prejudicis ideològics, en l'atenció sanitària en un centre de salut, fet que ha estàs atès. La cap del Servei d'atenció al pacient de la Conselleria de Sanitat ha agraït a la Plataforma per la Llengua la proposta constructiva de fer un curs de valencià on participe la infermera.

L'ONG del català recorda que negar l'atenció sanitària a un ciutadà per parlar el valencià és un cas de discriminació que va en contra de la legalitat de l'Estatut d'Autonomia valencià, de l'article 2 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i fins i tot de l'article 14 de la Constitució Espanyola. El valencià és llengua pròpia al territori de la Comunitat Valenciana, i tots els ciutadans tenen dret a conèixer-lo i a usar-lo oralment i per escrit, tant en les relacions privades com en les relacions amb instàncies públiques.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin