Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua reclama el català en totes les retransmissions dels partits del Barça, l’Espanyol i el Girona

La Plataforma per la Llengua ha enviat una carta al FC Barcelona, al RCD Espanyol i al Girona FC on ha demanat als clubs catalans de la Primera Divisió que exigeixin als operadors amb drets televisius que les retransmissions dels partits dels seus primers equips de futbol tinguin l'àudio en català com a opció per defecte com a mínim a Catalunya, i que incloguin aquesta llengua en les seves retransmissions per Internet.

Tot i que en el passat la Plataforma per la Llengua i el Barça ja van demanar als operadors com Movistar o beIn que modifiquessin la seva política lingüística, a dia d'avui l'opció per defecte de les retransmissions dels partits de l'equip, així com les de l'Espanyol, són encara en castellà arreu de l'Estat, allà on és la llengua pròpia i allà on no ho és. Per bé que en l'àmbit de la ràdio, i també quan es pot triar entre diferents canals de televisió, els seguidors catalans aposten clarament per seguir el futbol en català, ja que segons les dades de l'EGM les emissores en català s'escolten fins a tres vegades més que les que emeten en castellà el cap de setmana. Aquesta situació de preeminència del castellà en les plataformes de pagament suposa que sovint els seguidors no puguin veure els partits en català, especialment als bars i establiments on molts segueixen el seu equip.


La situació de la llengua catalana a les retransmissions per Internet de les plataformes de pagament en qüestió és encara pitjor: l'opció en català és directament inexistent. Això té un efecte especialment rellevant entre els seguidors joves, més propensos a
veure els partits mitjançant els seus ordinadors i dispositius mòbils que els més grans, i pot trencar la continuïtat generacional de l'hàbit de seguir l'equip en la llengua del país.


En la seva carta al Barça, l'Espanyol i el Girona, la Plataforma per la Llengua entén que per a les empreses televisives de les dimensions de les que ofereixen els partits de futbol de Primera Divisió, una desconnexió territorial o una solució semblant ha de ser plenament assumible, i que oferir els àudios per Internet en català no hauria de suposar cap mena de problema. A més, la Plataforma també expressa el seu convenciment que si la sol·licitud prové d'entitats de les dimensions dels tres clubs catalans de la Primera Divisió, les operadores ho tindran difícil per refusar-la.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin