Notícies ← Altres notícies

Demanem que el govern italià es mulli per potenciar el català a l’Alguer

A través de l'organització Europea ELEN, l'ONG del català demana al govern italià que ratifiqui la CELRoM, fet que permetria una millora de l'estatus i el reconeixement de la nostra llengua a l'Alguer, municipi on es parla.

La Xarxa Europea per a la Igualtat Lingüística (ELEN), de la qual la Plataforma per la Llengua n'ostenta la vicepresidència, ha instat el govern italià i els senadors a ratificar la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). La Comissió d'Afers Exteriors del Senat es reunirà aquesta setmana per debatre la ratificació de la Carta.

La ratificació de la CELRoM per part d'Itàlia comportaria una millora de l'estatus del català a l'Alguer, zona en la qual es parla. A aquest efecte,  la Carta reconeixeria als algueresos el dret d'aprendre català a l'escola i permetria, segons el grau de compromís que adquirís l'Estat italià, la traducció de documents i lleis al català o, fins i tot, la possibilitat de tramitar procediments judicials en aquesta llengua.  A més, la ratificació de la CELRoM també promouria la producció d'obres culturals en català i en garantiria emissions audiovisuals regulars, entre d'altres millores.

A més, la Plataforma per la Llengua remarca que, més enllà d'assolir un règim jurídic que garanteixi els drets lingüístics dels algueresos, el foment i la recuperació de la llengua catalana a l'Alguer requereixen que tant els catalanoparlants com els territoris del domini lingüístic estiguin connectats i la llengua es pugui fer servir per a comunicar-se. És per aquest motiu que l'ONG del català ha engegat en els darrers dies la campanya Volem Volar, que demana el restabliment de vols regulars entre Catalunya i l'Alguer, un fet que ha de servir per a potenciar els vincles de cultura i llengua catalana entre les persones del territori.

En la carta que ELEN ha adreçat al Primer Ministre italià Paolo Gentiloni, als ministres del seu govern i als senadors, també s'exposa que «la CELRoM ha esdevingut un punt de referència per a la protecció de la diversitat lingüística europea, una diversitat que tots compartim com a part del patrimoni cultural europeu». ELEN ha destacat que ratificant la Carta «Itàlia s'unirà a altres estats europeus destacats que s'han compromès a protegir aquesta part vital de la seva herència cultural per a les pròximes generacions.»

En aquest  sentit, el senador Francesco Palermo, un dels ponents de la proposta de ratificació, ha declarat que «Itàlia té una oportunitat única per a celebrar la seva diversitat lingüística. Mentre que hi ha llengües que estan ben protegides, d'altres estan desapareixent». Així mateix, el senador ha recordat que «la ratificació de la CELRoM no només vol dir complir un compromís europeu, sinó fer una passa endavant en la protecció de l'extraordinari patrimoni cultural del país». Si la Comissió d'Afers Exteriors és capaç de concloure el debat aquesta setmana, la proposta podrà ser traslladada al Ple, on hi ha possibilitats que la Carta sigui finalment ratificada.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin