Notícies ← Altres notícies

L'educació social és la disciplina protagonista de la nova fase de la campanya "Tots som referents lingüístics. #notexcusis"

Aquesta etapa del projecte, que està impulsada conjuntament amb el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), inclou un seguit de recursos formatius adreçats a aquests professionals amb l'objectiu d'augmentar la seva consciència lingüística

La campanya "Tots som referents lingüístics. #notexcusis" va néixer de la necessitat urgent d'estimular l'ús social del català entre els infants i els adolescents

La nova fase de la campanya "Tots som referents lingüístics. #notexcusis" pretén sensibilitzar els educadors socials sobre la importància de l'ús del català en el dia a dia dels serveis i les institucions en els quals desenvolupen la seva tasca. Sovint treballen en contextos en què l'ús del català és minoritari, fet que els converteix en figures clau per a la transmissió del català i la conscienciació lingüística. A més, bona part d'ells treballen amb infants i adolescents.

La nova guia de la campanya ofereix consells i recursos als educadors socials per incorporar el català en la seva acció socioeducativa, sigui en espais d'atenció individual -com entrevistes o tutories- o bé en espais on es dinamitzen grups. A més, també intenta trencar falses creences, com ara que usant el català és difícil generar vincles educatius o que hi ha necessitats més importants a cobrir que l'aprenentatge de la llengua.

La guia, construïda conjuntament amb el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), també incorpora els recursos i les propostes de Plataforma per la Llengua que poden ser d'utilitat per a la tasca socioeducativa, com els grups de conversa per a joves i adults o els tallers per a joves.

Un dels recursos formatius que ofereix aquest projecte és un curs en línia de sis hores que promou el debat i el treball al voltant dels hàbits lingüístics en aquest àmbit professional en concret. Les inscripcions es podran fer el dijous 1 de juny al portal web del CEESC.

Aquesta formació està complementada amb tres dinàmiques perquè els equips d'un mateix centre socioeducatiu puguin analitzar la realitat lingüística del seu servei i pensar, de manera conjunta, eines per millorar l'ús del català.

La campanya "Tots som referents lingüístics. #notexcusis" va néixer el setembre del 2021 de la necessitat urgent d'estimular l'ús social del català entre els infants i els adolescents, que cada cop es relacionen més en castellà. Els promotors d'aquesta iniciativa -Plataforma per la Llengua i els sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC- van fer pública una carta oberta, que acaba d'arribar a les 38.000 adhesions, on s'exposen dades que evidencien el baix ús del català entre els més joves i es fa una valoració sobre els resultats de la immersió lingüística. També es demana compromís i acció a aquells adults que, pel seu rol específic, són referents lingüístics per als infants i els adolescents.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin