Notícies ← Altres notícies

Reclamem a l’ONU que aturi el discurs de l’odi contra els catalanoparlants a les xarxes socials

Plataforma per la Llengua demana a Nacions Unides que intervingui perquè governs i plataformes tecnològiques protegeixin la diversitat lingüística i sancionin els discursos de l'odi

L'entitat recorda que l'onada d'odi a Internet patida per la futbolista Aitana Bonmatí no és un cas aïllat, i denuncia que el discurs nacionalista espanyol inclou sovint discursos d'odi contra el català i els catalanoparlants

Maria de Lluc Muñoz, responsable tècnica d'Internacional de Plataforma per la Llengua, ha intervingut en la 17a edició del Fòrum sobre les Qüestions de les Minories que ha tingut lloc a Ginebra entre dijous i divendres

Read the ENGLISH VERSION HERE 

Plataforma per la Llengua ha intervingut aquest divendres, 29 de novembre, al Fòrum sobre les Qüestions de les Minories de l'ONU, que s'ha celebrat al Palau de les Nacions de Ginebra (Suïssa), per reclamar a Nacions Unides que intervingui per aturar els discursos de l'odi contra els catalanoparlants, especialment a les xarxes socials. L'entitat ha denunciat l'onada d'odi a Internet que va patir la futbolista Aitana Bonmatí per intervenir en català en l'acte de lliurament de la Pilota d'Or, i ha recordat que aquest no és un cas aïllat. L'organització ha instat el Fòrum a demanar als governs i a les plataformes tecnològiques que protegeixin la diversitat lingüística i sancionin els discursos de l'odi.

En una intervenció de Maria de Lluc Muñoz, responsable tècnica d'Internacional, Plataforma per la Llengua ha demanat al relator de l'ONU per a les minories, Nicolas Levrat, que garanteixi que les llengües i cultures minoritzades rebin el reconeixement i el respecte que mereixen. Per fer-ho, l'entitat defensa que calen mecanismes eficaços per detectar, abordar i prevenir el discurs de l'odi contra la diversitat lingüística, especialment a les xarxes socials, i reclama que es fomenti el contingut multilingüe i que es creïn espais segurs per a les cultures minoritzades. En aquest sentit, Plataforma per la Llengua aposta perquè tant els governs com les plataformes donin suport a les investigacions, les persecucions i les sancions que es facin contra els discursos d'odi en línia i en altres mitjans.


Com a representant de l'entitat, Muñoz ha recordat que el discurs nacionalista espanyol inclou sovint discursos d'odi contra els catalanoparlants i la llengua catalana, i que aquests discursos advoquen per imposar la llengua i la identitat de la majoria a les minories, i els neguen el dret a una identitat pròpia diferent. En aquest sentit, les llengües minoritzades com el català sovint són rebutjades per «insignificants» i «poc pràctiques» en lloc de ser respectades, protegides i promogudes. La discriminació lingüística, tal com afirma la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) del Consell d'Europa, constitueix una forma de racisme tant directe com indirecte.

  • Si vols defensar la llengua amb nosaltres, ara és el moment: fes-te soci de l'entitat i fes pinya amb els més de 26.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!

17a edició del Fòrum sobre les Qüestions de les Minories

El Fòrum sobre les Qüestions de les Minories s'organitza anualment i té la voluntat de promoure el diàleg i la cooperació sobre qüestions relatives a les minories nacionals, ètniques, religioses o lingüístiques, així com de recollir propostes per millorar la protecció internacional d'aquestes comunitats. L'edició d'enguany ha servit per aprofundir en les representacions de les minories nacionals, ètniques, religioses i lingüístiques en l'àmbit públic, l'educació, els mitjans de comunicació i la cultura, i en la participació d'aquestes minories en l'elaboració d'aquests discursos. A més de Plataforma per la Llengua, hi ha intervingut Omar Zniber, president del Consell de Drets Humans de l'ONU; Volker Türk, Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, i Nicolas Levrat, relator de l'ONU per a les minories. També hi han assistit Elin Haf Gruffydd Jones i Davyth Hicks, presidenta i secretari general de l'European Language Equality Network (ELEN), organització europea de la qual forma part Plataforma per la Llengua. A partir de les aportacions fetes per totes les organitzacions, Levrat farà un resum amb un conjunt de reclamacions i recomanacions que presentarà al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin