11a Festa pel joc i el lleure en català

Dissabte 22 de novembre del 2014
De 10 a 14 hores
Arc de Triomf de Barcelona (Passeig Lluís Companys) 

La Festa pel joc i el lleure en català arriba a la seva onzena edició! El pròxim 22 de novembre de 2014, a l'Arc de Triomf de Barcelona (Passeig Lluís Companys), us tornem a esperar amb un munt d'activitats i espectacles per a totes les edats en aquesta festa reivindicativa que celebrem anualment.

La presència de la llengua catalana en les joguines i els videojocs per a consoles adreçats a un públic infantil i juvenil és encara un dels àmbits on s'ha d'avançar en la tasca de normalització lingüística. Aquest procés s'ha de fer tant pel que fa a la sensibilització a consumidors (infants, nois i noies i també pares i mares) com també en el sector de les empreses productores i distribuïdores.

Però no es tracta d'un problema que només afecti a nens i joves. El lleure per adults tampoc ofereix una oferta decent en català: cinema, espectacles, jocs... També són activitats dirigides a adults on la presència del català, per norma general, és pràcticament nul·la. 

Com cada any, comptarem també amb la visita d'un patge dels Reis Mags d'Orient, perquè tots els nens i nenes puguin entregar les seves cartes. A través d'aquest enllaç podeu descarregar-vos la carta per emplenar-la! 

Una mica d'història

Des del desembre de 2004 l'àmbit de jocs i joguines de la Plataforma per la Llengua organitza la Festa per al joc i la joguina en català. Aquesta activitat s'engloba en la campanya "En català, jugues?", que a grans trets té cinc objectius: conscienciar les empreses de la importància de tenir en compte la nostra llengua a l'hora de comercialitzar productes orientats als infants en el nostre país; demanar a les administracions una legislació especial pel que fa a la llengua de jocs, joguines, vídeos, videojocs i altres materials dirigits als nens i joves que es comercialitzen a Catalunya; convidar tota la població (sobretot els pares i mares i els Reis d'Orient) a tenir en compte la llengua a l'hora de comprar els regals per als més petits; conscienciar els botiguers de joguines que demanin als proveïdors més jocs i joguines en català i que les col·loquin de forma visible als aparadors; i promocionar i donar a conèixer l'oferta existent de joguines que hi ha en català, que és del voltant del 6%. A partir d'aquest any, a més a més, també volem reivindicar la llengua catalana en tots els àmbits del lleure dels nens i nenes de totes les edats. És per aquest motiu que la Festa pel joc i la joguina passarà a anomenar-se "Festa pel Joc i el Lleure en català". Així doncs,  no només continuem celebrant aquesta festa amb els mateixos objectius que en les edicions passades sinó que també en proposem un de nou i és fer extensible la utilització del català en tots els àmbits del lleure i el divertiment.

  • Podeu consultar les cròniques de les edicions anteriors de la Festa, així com veure'n totes les imatges en aquest enllaç.
  • A més a més, la Plataforma per la Llengua posa a la vostra disposició la web dels jocs i joguines en català, la primera web que aplega tots els jocs que pots trobar al mercat que parlen la nostra llengua.