A Ciutat Meridiana, també en català!

Amb el repte de donar resposta a aquelles àrees o barris de determinats municipis que per raons històriques presenten importants dèficits lingüístics volem realitzar un treball integral en el barri de Ciutat Meridiana. Volem facilitar la incorporació de la llengua catalana als diferent espais del barri, especialment els llocs on acudeixen persones d'origen nouvingut conjuntament amb les entitats de referència del barri, les diferents comunitats religioses, agents socials, etc.. per tal que el català esdevingui una eina d'arrelament i de cohesió social.

Dinamitzarem lingüísticament les àrees amb més necessitats, cohesionar-les socialment i millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans i ciutadanes a través de l'ús del català com a eina d'integració social. 

Properes activitats:

Activitats continuades:

  • Presentació dels videoclips de l'institut Pablo R. Picasso, i escoles Mestre Morera i Ferrer i Guàrdia, i projecció de la pel·lícula "Jurassic World: El regne caigut: 17 de setembre a les 20 h
  • Tallers de glosa als alumnes de 4t de l'escola Mestre Morera, dimarts de 9 a 10.30 h. De l'1 d'octubre al 22 de desembre
  • Grup de conversa a l'escola Ferrer i Guàrdia, dimarts de 17.00 a 18.30 h. Del 5 d'octubre al 24 de maig
  • Grup de conversa a l'escola Ferrer i Guàrdia, dilluns de 17.00 a 18.30 h. Del 4 d'octubre al 31 de maig

Objectius

L'objectiu del Pla és transformar els hàbits lingüístics de la població i donar visibilitat al català com a eina de cohesió social.

  • Oferir la llengua catalana com a punt de trobada en els diferents espais d'un mateix barri i com a element clau per obrir fronteres, en el marc de la interrelació de valors i de persones.
  • Obrir el català a nous espais, principalment aquells que estan hegemonitzats per població d'origen nouvingut que encara no ha tingut accés a un entorn amb una presència més consolidada de la llengua catalana i dels seus parlants.
  • Incloure, estratègicament, els principals mitjans de comunicació per implicar-los en aquesta tasca de facilitació i promoció de la llengua catalana.
  • Apropar la llengua catalana a les entitats religioses i als seus membres i vincular-la a la promoció i apropament a les altres entitats del barri.
  • Dinamització comercial, cultural i turística

Àmbits de treball

Comerç

Es facilitarà als treballadors dels establiments recursos per aprendre català en línia i informació tant dels cursos de català com dels portals existents. Es farà la distribució de material editat per la Plataforma per la Llengua i es repartiran adhesius propis del Pla d'Actuació per posar en els comerços. També es distribuiran entre els treballadors dels comerços uns díptics informatius del Pla d'Actuació que inclouran una petita guia bàsica de conversa en 4 llengües.

Educació

Continuarem treballant als centres educatius de primària i secundària de Ciutat Meridiana. Totes les actuacions tindran el nexe del català com a llengua comuna. Organitzarem tallers de rap, mems i diversitat per als alumnes, grups de conversa en català per a les famílies i jornades de formació en sensibilització i gestió lingüística per als equips docents i educadors dels centres.

Administració pública

Realitzarem un diagnòstic sobre la situació del català en l'atenció per part de les administracions als principals equipaments públics del barri i plantejarem intervencions per tal de millorar-la en aquells espais i en aquelles pràctiques on el seu ús sigui menor. Un dels instruments que emprarem és la formació en sensibilització i gestió lingüística dels professionals d'aquests equipaments.

Cohesió social

Continuarem la tasca iniciada aquests darrers anys en els àmbits d'oci i lleure i confessions religioses. Diversos equipaments del barri seguiran acollint tertúlies lingüístiques a fi de posar facilitats per practicar el català a aquells veïns que així ho desitgin. La Plataforma per la Llengua també participarà, juntament amb la resta d'entitats del barri, en els esdeveniments festius com la Festa Major. Organitzarem una nova edició del festival de música en català Meridiana Rock.

Vols contribuir al Pla d'Actuació Lingüística Integral a Ciutat Meridiana? Col·labora amb nosaltres com a voluntari.
Fes-te'n voluntari