El 19 de novembre, reivindiquem el joc i el lleure en català!

La Plataforma per la Llengua organitza el pròxim 19 de novembre, la 13a edició de la Festa pel joc i el lleure en català. Un any més, després dels milers de persones que any rere any veniu a visitar-nos i divertir-vos amb nosaltres, us esperem al Passeig Lluís Companys de Barcelona, al voltant de l'Arc de Triomf, per reivindicar el dret de grans i petits a poder jugar en la nostra llengua, el català!

A partir de les 10 h i fins a les 15 h de la tarda, podreu participar en els nombrosos tallers i activitats que organitzarem, així com passejar-vos per la Fira de jocs i joguines en català, que enguany ja comptarà amb 18 parades.

La 13a Festa pel joc i el lleure en català comptarà amb nombrosos tallers, dirigits als més petits, com: pintar cares, fem volar un avió, fem una xapa, ludoteca, taller de corones, taller de llengua de signes... i un taller de Scrabble en català, per als més adults, que també tenim ganes de gaudir amb la nostra llengua!

Enguany, a més a més, realitzarem un taller específic sobre els drets lingüístics. Amb aquest taller demanarem a Playmobil que no menystingui els drets dels nens i nenes catalanoparlants i compleixi amb la llei del Codi de Consum català incorporant la llengua catalana en les seves instruccions i recomanacions d'ús.

                                                                

Des del desembre de 2004 l'àmbit del joc i el lleure de la Plataforma per la Llengua organitza la Festa per al joc i el lleure en català. Aquesta activitat s'engloba en la campanya "En català, jugues?", que a grans trets té cinc objectius:

  1. Conscienciar les empreses de la importància de tenir en compte la nostra llengua a l'hora de comercialitzar productes orientats als infants en el nostre país;
  2. Demanar a les administracions una legislació especial pel que fa a la llengua de jocs, joguines, vídeos, videojocs i altres materials dirigits als nens i joves que es comercialitzen a Catalunya;
  3. Convidar tota la població (sobretot els pares i mares i els Reis d'Orient) a tenir en compte la llengua a l'hora de comprar els regals per als més petits;
  4. Conscienciar els botiguers de joguines que demanin als proveïdors més jocs i joguines en català i que les col·loquin de forma visible als aparadors;
  5. Promocionar i donar a conèixer l'oferta existent de joguines que hi ha en català, que és del voltant del 6%.

Amb la Festa pel joc i el lleure en català volem reivindicar d'una manera lúdica i festiva la voluntat de grans i petits a poder jugar en la nostra llengua. Però també, no volem deixar de denunciar la vulneració sistemàtica de la llei per part d'algunes grans empreses de joguines i la discriminació excepcional que fan grans multinacionals que sempre inclouen totes les llengües europees de dimensions similars al català a les instruccions i a l'etiquetatge però no pas la nostra llengua.

Recordeu que, durant la Festa pel joc i el lleure en català, també venen a visitar-nos els patges reials! Podeu descarregar-vos la Carta per als Reis Mags per poder demanar les vostres joguines preferides i en català, tal com han fet persones ben conegudes com els músics Marc Parrot i Cesk Freixas, l'actriu Txe Ara, la il·lustradora Pilarín Bayés o l'escriptor Màrius Serra!