Notícies ← Altres notícies

Escola Valenciana, Albert Jané i Cerveses Moritz, finalistes del II Premi Martí Gasull i Roig

Després d'un procés de deliberació, els 7 membres del jurat del II Premi Martí Gasull i Roig han escollit els tres finalistes. Són Escola Valenciana, el lingüista i ànima de la revista Cavall Fort Albert Jané i l'empresa Cerveses Moritz. Ja podeu votar el vostre candidat a la web oficial del premi!

Escola Valenciana, Federació d'Associacions per la Llengua, és una entitat cívica formada per 29 associacions comarcals. El principal objectiu de l'entitat és la normalització lingüística en tots els àmbits d'ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià. Més informació aquí.

Albert Jané és gramàtic, traductor i dinamitzador de la literatura infantil i juvenil en català. Ha estat redactor, corrector i director de la revista Cavall Fort. La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre d'altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Nacional de Periodisme Escrit (1997) i el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana (2010). Actualment és soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. Més informació aquí.

Cerveses Moritz ha demostrat el seu compromís amb la llengua catalana des de la normalitat del seu ús. El català és la llengua d'ús corporativa i això es tradueix, entre d'altres, en la publicitat i en l'etiquetatge dels seus productes. D'aquesta manera, Moritz és exemple de bones pràctiques en la introducció de la llengua catalana a l'àmbit socioeconòmic. Fundada el 1856 per l'alsacià Louis Moritz Trautmann. Després d'un parèntesi de tres dècades, el 2004 una Moritz renovada tornaria a rellançar la marca. A Barcelona, el 2009 reobria el clàssic Bar Velódromo i el 2011 s'obrien de nou les portes de la Fàbrica Moritz de la ronda de Sant Antoni. Més informació aquí.

El jurat ha escollit els finalistes entre els 150 candidats que van proposar més de 400 persones en un procés obert que va acabar el passat 3 de novembre. El jurat està format per l'escriptor i Creu de Sant Jordi 2014 Jaume Cabré, l'escriptor Carles Torner, el professor i polític eivissenc Bernat Joan i Marí, l'escriptora i editora valenciana Rosa Serrano, el director del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona Jordi Manent, el membre i fundador de la Plataforma per la Llengua Bernat Gasull i el president de l'ONG del català Óscar Escuder.

El jurat considera que els tres finalistes compleixen amb l'objectiu de ser un exemple a seguir en la defensa del català perquè han promogut la llengua com a eina de cohesió social des d'una perspectiva transversal en l'àmbit socioeconòmic, en tots els àmbits educatius, a les administracions i en l'àmbit cultural.

Elecció del guanyador

A partir d'ara s'obre un procés de participació ciutadà perquè qui ho vulgui pugui votar el guanyador. Entra a www.premimartigasull.cat i vota el teu candidat preferit! Tens temps fins el 31 de gener! També pots dir la teva a través de les xarxes socials amb el hashtag #PremiMartíGasull

El guanyador es donarà a conèixer en la cerimònia d'entrega del II Premi Martí Gasull i Roig que es farà el proper 12 de febrer de 2015 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin