Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua inicia els tràmits perquè Europa faciliti la reciprocitat dels mitjans audiovisuals en català

L'ONG del català ha assolit l'objectiu d'aconseguir més de 30.000 signatures perquè les ràdios i televisions en català es puguin veure a tots els territoris que parlen la nostra llengua

La Plataforma per la Llengua ha iniciat aquest dijous, davant la Comissió Europea, els tràmits perquè les institucions comunitàries facilitin i impulsin que els mitjans de comunicació en la nostra llengua es puguin rebre a tots els territoris de parla catalana. Aquest és l'objectiu de la campanya 'El català, sense fronteres' que l'ONG del català va posar en marxa el passat mes de juny amb la intenció d'aconseguir 30.000 signatures per tirar endavant aquesta petició. El primer objectiu s'ha aconseguit i aquesta setmana s'han superat aquests suports.

Marga Payola, membre de l'executiva i responsable internacional de la Plataforma per la Llengua, ha portat a la Comissió Europea les 30.000 signatures per mostrar el suport a aquesta petició. L'objectiu és que les institucions europees es posicionin davant les autoritats espanyoles, franceses i italianes per evitar la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants que estan reconeguts a la Directiva 2010/13/UE. Actualment, el fet que no permetin la recepció de mitjans en català d'altres estats suposa una infracció d'aquesta norma.

Payola ha explicat que "s'estan vulnerant drets linguístics i es pot dir que és una situació força anòmala dins d'Europa. Però, a banda de les institucions comunitàries, continuarem pressionant els estats espanyol, italià i francès i als governs autonòmics i també el d'Andorra perquè facin factible legalment i tecnològicament la reciprocitat".

"Busquem mecanismes per fer sentir la nostra veu a Europa i reclamem que els estats compleixin la Carta Europea de les Llengues Regionals o Minoritàries", ha assegurat Payola, que ha detallat que aquesta petició es farà arribar al Comissionat de Drets Humans del Consell d'Europa. El text de la CELRoM remarca, clarament, que els estats que l'han ratificada es comprometen "a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels paisos veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d'una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d'emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua", un fet que no passa.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin