Notícies de Plataforma per la Llengua ← Altres notícies

La quarta edició dels Premis Martí Gasull i Roig incorpora un nou guardó que reconeixerà una trajectòria personal en defensa del català

La Plataforma per la Llengua obre  el termini de presentació de candidatures al Premi Martí Gasull i Roig per a persones, entitats i empreses que han fet accions de defensa i promoció de la llengua catalana. Enguany, s'incopora un premi honorífic que reconeixerà una personalitat triada per un jurat renovat, amb noves incoporacions com les dels periodistes Joan Maria Pou i Xevi Xirgo. L'entrega dels premis serà el pròxim 27 de febrer al Teatre Poliorama.

La Plataforma per la Llengua ha obert aquest dilluns el termini per rebre propostes de candidatures per a la quarta edició del Premi Martí Gasull i Roig, que és el reconeixement de referència que premia la trajectòria i les accions que han fet persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana. El guanyador del premi s'escollirà, un any més, per votació popular entre els tres finalistes de totes les candidatures presentades. El Premi Martí Gasull i Roig està dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement.

En aquesta edició, a més, s'hi afegeix un nou premi. Es tracta del Premi Especial del Jurat, que serà de caràcter honorífic, que es concedirà a una persona que s'hagi distingit per alguna actuació especial en defensa del català aquest any, o bé que tingui una trajectòria acreditada de difusió de la llengua.
Ja fa quatre anys que la Plataforma per la Llengua convoca aquests premis anuals. El guardó s'ha concebut com una manera de recordar Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'entitat i un convençut defensor de la llengua catalana, que va morir tràgicament a l'Himàlaia el setembre del 2012. L'entrega dels quarts Premis Martí Gasull i Roig es farà el dilluns 27 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona.


Com presentar un candidat/a?

Totes les persones que ho vulguin poden fer la seva proposta de candidats per optar al Premi Martí Gasull i Roig abans del 28 de novembre. En cada candidatura cal acreditar la trajectòria en favor de la promoció i defensa de la llengua catalana en qualsevol dels territoris de parla catalana o a escala internacional, per tal que es pugui determinar la importància i els mèrits que aquella persona o entitat ha tingut en la promoció del català per exposar-los a l'hora de les votacions.

Les propostes es poden fer arribar mitjançant el formulari del web premimartigasull.cat; per correu electrònic a premimartigasull@plataforma-llengua.cat, tot indicant en l'assumpte "Premi Martí Gasull i Roig"; o bé per correu postal a l'adreça de la Plataforma per la Llengua (carrer Sant Honorat, 7, Barcelona, 08002).


El jurat

El jurat està format per personalitats de la cultura, de la política i de la societat catalanes. En aquesta edició, hi participen com a jurat el president de la Plataforma per la Llengua Òscar Escuder, la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català Isona Passola, el periodista de RAC1 Joan Maria Pou, la mestra, escriptora i editora valenciana Rosa Serrano, l'escriptor Jaume Cabré, el director d'El Punt Avui Xevi Xirgo i el coordinador de Reus Capital de Cultura Catalana 2017, Jordi Manent.

Martí Gasull i Roig, personatge fonamental a la Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir al mont Manāslu a l'Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava la seva expedició. La família i la Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i de condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d'en Martí en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre del 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya a títol pòstum. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin