Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua i la Creu Roja, amb el català com a llengua d’arrelament

Ambdues entitats desenvolupen un projecte per tal d'animar els tècnics i voluntaris de la Creu Roja a ajudar les persones ateses que no coneixen el català a aprendre aquesta llengua d'integració i a fer-la servir com a llengua comuna i d'ús per a les persones refugiades que s'acullen a Catalunya.

Des de la Plataforma per la Llengua ampliem les complicitats amb altres entitats i ONG, i amb una sensibilitat especial les que treballen la gestió de la diversitat. En aquest sentit hem desenvolupat un projecte per tal que els tècnics i els voluntaris de Creu Roja reflexionin sobre la gestió de la diversitat lingüística i puguin fer ús del català com a llengua comuna en el seu projecte 'Obre els ulls', de manera que es pugui tenir present la realitat lingüística de Catalunya en el procés d'acollida de persones refugiades.

En aquesta direcció hem posat a disposició una gran part de les idees i les eines que han anat bastint la nostra trajectòria i que creiem que són útils per a augmentar les possibilitats i les capacitats d'aquests tècnics i voluntaris, amb una missió molt clara: que aquesta capacitació es tradueixi en una millora de l'atenció que dispensen als seus beneficiaris, independentment de quin en sigui l'origen, també el lingüístic.

El projecte es desenvolupa a partir de dues dinàmiques. D'una banda, s'han editat 4.000 exemplars del tríptic El català, llengua d'arrelament, signat per les dues ONG, i en què es parla de la importància de tenir la llengua catalana present en les tasques d'arrelament i d'acollida. Paral·lelament, es fan tres sessions de formació en sensibilització i gestió lingüística per a tècnics i voluntaris de la Creu Roja a Barcelona, Sabadell i Berga per a treballar amb més deteniment la dimensió lingüística d'aquestes tasques. En un moment en què l'arribada de refugiats i la població nouvinguda són al centre del debat públic, les dues entitats entenen que l'accés al català facilita a aquesta població construir i desenvolupar expectatives de vida, laborals i relacionals noves.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin