Notícies de Plataforma per la Llengua ← Altres notícies

Obert el termini per a presentar candidatures a la 5a edició dels Premis Martí Gasull i Roig

La Plataforma per la Llengua ha obert aquest dimarts el termini per a rebre les propostes de candidatures per a la cinquena edició dels Premis Martí Gasull i Roig, que són els reconeixements de referència que premien la trajectòria i les accions que han emprès persones i entitats per la defensa i la promoció de la llengua catalana.

El guanyador del premi s'escollirà un any més per votació popular entre els tres finalistes de totes les candidatures que s'hi presentin. El Premi Martí Gasull i Roig està dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement.

Aquesta edició, que estrena una imatge corporativa pròpia del premi a partir del disseny del guardó i que juga amb el color daurat, celebrarà l'acte de lliurament dels premis el dilluns 5 de febrer a Barcelona. A més del premi per votació popular, que l'any passat va rebre la comunitat sikh de Catalunya, per segon any s'atorgarà un premi especial del jurat, de caràcter honorífic, que es concedirà a una persona que s'hagi distingit per alguna actuació especial en la defensa del català durant l'any, o bé que tingui una trajectòria acreditada de difusió de la llengua, com l'any passat va ser el cas de l'escriptor, gramàtic i traductor Albert Jané i Riera.

Ja fa cinc anys que la Plataforma per la Llengua convoca aquests premis anuals. Els guardons s'han concebut com una manera de recordar Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'ONG del català i un defensor convençut de la llengua catalana, que va morir tràgicament a l'Himàlaia el setembre del 2012.

Com presentar un candidat/a?

Totes les persones que ho vulguin poden fer una proposta de candidats, que optaran al Premi Martí Gasull i Roig, abans del 27 de novembre. En cada candidatura cal acreditar la trajectòria en favor de la promoció i la defensa de la llengua catalana en qualsevol dels territoris de parla catalana o en l'àmbit internacional, per tal que es pugui determinar la importància i els mèrits que aquella persona o entitat hagi tingut en la promoció del català, i exposar-los a l'hora de les votacions.

Les propostes es poden fer arribar mitjançant el formulari del web premismartigasull.cat; per correu electrònic, a premimartigasull@plataforma-llengua.cat, tot indicant en l'assumpte "Premi Martí Gasull i Roig"; o bé per correu postal, a l'adreça de la Plataforma per la Llengua (carrer de Sant Honorat, 7, Barcelona, 08002).

El jurat

El jurat està format per personalitats de la cultura, la política i la societat catalanes. En aquesta edició participen com a jurat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, el filòleg i historiador Jordi Manent, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, el periodista de RAC1 Joan Maria Pou, l'escriptor Jaume Cabré, el director d'El Punt Avui Xevi Xirgo, la mare de Martí Gasull, Pilar Roig, i la filòloga i catedràtica de la Universitat de València, Rosanna Cantavella.

Martí Gasull i Roig, personatge fonamental a la Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir al mont Manāslu, a l'Himàlaia, quan una allau va caure al campament base on descansava l'expedició. La família i la Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d'en Martí en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre del 2012 va rebre a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin