Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua denuncia Mercedes-Benz per publicitat enganyosa

L'ONG del català ha presentat recentment una reclamació a l'Agència Catalana de Consum per publicitat enganyosa de la multinacional alemanya de vehicles.

L'anunci, que s'emet a la ràdio, és sobre el nou Mercedes Clase A i basa la publicitat en el sistema de reconeixement i parla de veu del cotxe. A l'anunci, un conductor parla en català amb el vehicle. De fet, el narrador de l'anunci inicia una conversa dient «Portes tota la vida parlant al teu cotxe» i després diu «Ara, per primer cop, el teu cotxe et respondrà». El xofer demana en català al cotxe «Ei, Mercedes! Posa música, si us plau, que m'estic posant molt nerviós!» i el cotxe, amb veu femenina, respon: «Aquí tens la teva cançó antiestrès». Finalment el narrador diu: «El nou Mercedes Clase A et coneixerà perfectament perquè, gràcies a la seva intel·ligència artificial, podràs activar-lo amb la veu i ell aprendrà de tu.»

Tanmateix, la situació és falsa i impossible, perquè el sistema no té capacitat d'entendre el català ni de respondre en català. El vehicle porta el sistema de reconeixement i parla Mercedes-Benz User Experience Linguatronic, que està disponible en una quinzena de llengües, però no pas en català. De fet, els vehicles de Mercedes-Benz no tenen ni un sol element del vehicle en català, ni tan sols el manual d'instruccions, malgrat que la Llei 22/2010 del Codi de consum de Catalunya obliga que sigui en català. (Hi ha diverses lleis de l'Estat espanyol que obliguen també que sigui en castellà, de manera que a la pràctica cal que sigui en totes dues llengües.) Mercedes-Benz tampoc té en català el web, encara que sí que el té per a llengües menys parlades que el català com la danesa, la noruega o la finesa. Els webs per a Bèlgica són en francès i neerlandès i el de Suïssa és en francès, alemany i italià. Ni tan sols el distribuïdor oficial, que té un web exclusiu per a Catalunya (Stern Motor), el té en català.

Prèviament la Plataforma per la Llengua s'havia adreçat a Mercedes-Benz (Daimler) a Alemanya per demanar-li que compleixi la normativa vigent i que el consumidor de parla catalana sigui tractat en les mateixes condicions que la resta de consumidors de mercats de dimensions semblants. Això vol dir que el web, el manual d'instruccions, el sistema multimèdia del cotxe, el servei d'atenció al client o els catàlegs siguin en català.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin