Notícies ← Altres notícies

Obert el termini per a presentar candidatures a la 6a edició dels Premis Martí Gasull i Roig per la defensa del català

L'ONG del català vol reconèixer per sisè any les persones, entitats i empreses que han emprès accions de defensa i promoció de la llengua catalana

El lliurament dels premis es farà el 4 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona

Carme Forcadell segueix formant part del jurat, i emetrà la seva valoració des de la presó

La Plataforma per la Llengua ha obert aquest dilluns el termini per a rebre les propostes de candidatures per a la sisena edició dels Premis Martí Gasull i Roig, que són els guardons de referència que reconeixen la trajectòria i les accions que han emprès persones i entitats per la defensa i la promoció de la llengua catalana. El guanyador del premi s'escollirà, un any més, per votació popular entre els tres finalistes, proposats pels membres del jurat, de totes les candidatures que s'hi presentin. El Premi Martí Gasull i Roig està dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement.

Aquesta edició, que coincideix amb els 25 anys de la Plataforma per la Llengua, celebrarà l'acte de lliurament dels premis el dilluns 4 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona. A més del premi per votació popular, que l'any passat va ser per Catalunya Ràdio, per tercer any s'atorgarà un Premi Especial del Jurat, de caràcter honorífic, que es concedirà a una persona que s'hagi distingit per alguna actuació especial en la defensa del català durant l'any, o bé que tingui una trajectòria acreditada de difusió de la llengua. L'any passat, el Premi Especial del Jurat va ser el sacerdot, gramàtic i escriptor Josep Ruaix i Vinyet  per contribuir a l'ensenyament del català durant el franquisme.

Els guardons impulsats per la Plataforma per la Llengua es conceben com una manera de recordar Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'ONG del català i un defensor convençut de la llengua catalana, que va morir tràgicament a l'Himàlaia el setembre del 2012.

Com presentar un candidat/a?

Totes les persones que ho vulguin poden fer una proposta de candidats, que optaran al Premi Martí Gasull i Roig, abans del 3 de desembre. En cada candidatura cal acreditar la trajectòria en favor de la promoció i la defensa de la llengua catalana en qualsevol dels territoris de parla catalana o en l'àmbit internacional, per tal que es pugui determinar la importància i els mèrits que aquella persona o entitat hagi tingut en la promoció del català, i exposar-los a l'hora de les votacions.

Les propostes es poden fer arribar mitjançant el formulari del web premismartigasull.cat; per correu electrònic, a premimartigasull@plataforma-llengua.cat, tot indicant en l'assumpte "Premi Martí Gasull i Roig"; o bé per correu postal, a l'adreça de la Plataforma per la Llengua (carrer de Sant Honorat, 7, Barcelona, 08002).

El jurat

El jurat està format per personalitats de la cultura, la política i la societat catalanes. En aquesta edició participen com a jurat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, Jordi Manent, filòleg i historiador, Isona Passola, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, el periodista de RAC1 Joan Maria Pou, l'escriptor Jaume Cabré, el director d'El Punt Avui Xevi Xirgo, la mare de Martí Gasull, Pilar Roig, i la filòloga i catedràtica de la Universitat de València, Rosanna Cantavella. També forma part del jurat l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, empresonada injustament i estretament vinculada amb la Plataforma per la Llengua. Forcadell rebrà tota la informació i documentació sobre els candidats, i emetrà la seva valoració des de la presó de Mas d'Enric.

Martí Gasull i Roig, personatge fonamental a la Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir a l'Himàlaia, quan una allau va caure al campament base on descansava l'expedició. La família i la Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d'en Martí en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre del 2012 va rebre a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Telegram