El 1r de desembre és el dia internacional del Giving Tuesday, una celebració que fomenta l'acció solidària de fer donacions per a causes justes. La Plataforma per la Llengua, per tercer any consecutiu, celebra aquest dia i, enguany, amb els doblers que recaptem, volem acostar el català al jovent de la vila d'Eivissa.
Eivissa té la dada més baixa d'ús habitual de la llengua del conjunt de les Illes Balears, amb només el 22 %, i el català és la llengua habitual del 36,8 % de les persones. I es calcula que quatre persones de cada deu no empra mai el català a l'inici d'una conversa.
El 78,5 % dels joves d'Eivissa i Formentera parla habitualment en castellà. Només el 2,9 % parla habitualment en català, mentre que el 12,9 % restant parla català i castellà, segons l'Enquesta d'Usos Lingüístics a les Illes Balears, 2014. Pel que fa a les famílies i l'entorn dels joves, la situació del català tampoc no és bona: només el 27,3 % dels habitants d'Eivissa i Formentera parla en català amb els fills.
Plataforma per la Llengua, a totes les illes
Les dades són alarmants, però també hi ha motius per a l'esperança. La Plataforma per la Llengua és més present que mai a les Illes Balears. El passat mes de juliol vàrem signar un conveni amb l'Obra Cultural Balear de Formentera perquè aquesta entitat esdevengués la territorial de la Plataforma per la Llengua a la Pitiüsa menor. A Eivissa, a més de fer-hi arribar la campanya #Som10Milions el passat juliol i dedicar-hi el Giving Tuesday, s'hi ha consolidat un grup de voluntaris d'arreu de l'illa i ben aviat s'hi constituirà la delegació territorial.
A Menorca, d'una altra banda, la delegació territorial va començar a caminar l'estiu de 2019 i de llavors ençà són moltes i diverses les activitats que la Plataforma hi ha duit a terme, com els tallers de rap en català a diferents instituts de l'illa, presentacions de llibres, concerts per a oferir opcions de lleure en català, actes de carrer amb la campanya #Som10Milions i, el mes passat, la I Jornada 'Mitjans de comunicació i llengua a Menorca', que va comptar amb la presència de diferents periodistes de Menorca i d'arreu del domini lingüístic, i que va fer palès que un diari en català a Menorca és viable i rendible econòmicament, a banda de ser un objectiu prioritari per als nostres voluntaris.
La feina i dedicació per la llengua a Mallorca també és constant i decidida. Amb una territorial creada l'agost de 2018 i un grup consolidat de voluntaris i simpatitzants, a Mallorca s'hi han desenvolupat activitats de tota casta, com el seguiment de l'activitat parlamentària i la incidència en tot allò que faci referència a aspectes de llengua: concerts, presentacions de guies per a nouvinguts, paradetes informatives per a explicar la campanya #Som10Milions i la recollida d'adhesions o, més recentment, la presentació del Segell de Producte Lingüísticament Responsable, que actualment compta amb el suport de diferents empreses de l'illa.
Tot això, a més, explicant i desenvolupant les campanyes i projectes que la Plataforma per la Llengua, l'ONG del català, té a tot el domini lingüístic, com l'Apparella't o les diferents iniciatives de canvia.cat.