Notícies ← Altres notícies

Oberta la presentació de candidatures per a la 8a edició dels Premis Martí Gasull i Roig en la defensa del català

Tothom qui ho vulgui pot aportar la seva proposta fins al dia 19 de febrer. El guanyador, que s'escollirà per votació popular entre tres finalistes, es farà públic durant l'acte de lliurament que enguany es preveu per al mes d'abril.

La Plataforma per la Llengua ha obert aquest divendres 8 de gener el termini per presentar les propostes de candidatures per a la vuitena edició dels Premis Martí Gasull i Roig, que són els guardons de referència que reconeixen la trajectòria i les accions que han emprès persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana.

L'entitat o persona guanyadora del premi s'escollirà, un any més, per votació popular entre els tres finalistes que seleccionaran els membres del jurat entre totes les candidatures que s'hi presentin. El Premi Martí Gasull i Roig està dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement.

L'acte de lliurament del premi Martí Gasull i Roig donarà a conèixer el guanyador d'aquesta edició el dilluns 19 d'abril al Teatre Poliorama de Barcelona si la situació causada per la pandèmia de la Covid-19 ho permet.

A més del premi per votació popular, per cinquè any s'atorgarà un Premi Especial del Jurat, de caràcter honorífic, que es concedirà a una persona que s'hagi distingit per alguna actuació especial en la defensa del català durant l'any o bé que tingui una trajectòria acreditada de difusió de la llengua.

Els guardons, impulsats per la Plataforma per la Llengua, es conceben com una manera de recordar Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'ONG del català i un defensor convençut de la llengua catalana, que va morir tràgicament a l'Himàlaia el setembre del 2012.

Com es pot presentar una candidatura?

Totes les persones que ho vulguin poden fer una proposta de candidats, que optaran al Premi Martí Gasull i Roig, abans del divendres 19 de febrer. En cada candidatura cal acreditar la trajectòria en favor de la promoció i la defensa de la llengua catalana en qualsevol dels territoris de parla catalana o en l'àmbit internacional, per tal que es pugui determinar la importància i els mèrits que aquella persona o entitat hagi tingut en la promoció del català, i exposar-los a l'hora de les votacions.

Les propostes es poden fer arribar mitjançant el formulari del web premismartigasull.cat; per correu electrònic a premimartigasull@plataforma-llengua.cat, tot indicant en l'assumpte "Premi Martí Gasull i Roig", o bé per correu postal, a l'adreça de la Plataforma per la Llengua (carrer de Sant Honorat, 7, Barcelona, 08002).

El jurat

El jurat està format per personalitats de l'àmbit de la cultura, la política i la societat catalanes. En aquesta edició participen com a jurat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, el periodista de RAC1 Joan Maria Pou,  el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, l'exconsellera de Cultura del Govern balear, Fanny Tur, la directora de la Bressola, Eva Bertrana, l'escriptora Anna Moner, l'expresidenta del Parlament injustament empresonada, Carme Forcadell, i la mare de Martí Gasull, Pilar Roig.

Martí Gasull i Roig, personatge fonamental a la Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril del 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre del 2012) va morir a l'Himàlaia, quan una allau va caure al campament base on descansava l'expedició. La família i la Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d'en Martí en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre del 2012 va rebre a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin