Notícies ← Altres notícies

Lo Premi Dona de la Fidapa dedicat a la llengua catalana

La secció local de l'associació, ha celebrat lo Dia Internacional de la Dona, dilluns 8 de març, amb una cerimònia en línea, per atorgar lo Premi Dona. Entre les premiades, la Delegada de Plataforma a l'Alguer, Irene Coghene.

La secció de l'Alguer de la Fidapa (Federació Italiana Dones, Arts, Professions i Afers) presidida de Silvana Pinna, ha celebrat la Jornada Internacional de la dona, dilluns 8 de març per atorgar lo Premi Dona, amb una cerimònia en línea, en lloc del tradicional apuntament a la Sala del Consell del Municipi de l'Alguer.

La Fidapa Bpw Italy, la més gran associació italiana femenina, amb seus en diverses parts del món, té la finalitat de la valorització de la dona en tots los àmbits del coneixement, entre los quals la llengua i les tradicions. I just donant relleu a la llengua catalana de l'Alguer, lo reconeixement és estat donat a quatre dones alguereses que se són distingides amb el propi treball, Yasmin Bradi, Anna Maria Ceccotti, Irene Coghene i Carla Valentino.

Yasmin Bradi, jove eclètica cantant, veu solista de la coral Panta Rei, té la carrera en cant líric i freqüenta diverses masterclass de formació; escomença la sua carrera com a soprano solista, ensenya cant en escoles de música i s'exibeix en diversos concerts, també de música jazz a Bologna amb un quintet. S'apassiona a la cançó algueresa d'autor que la porta en diverses ciutats del domini lingüístic català. Guanya lo "Premio Andrea Parodi" per la crítica amb la cançó "La neu", difonent la llengua catalana de l'Alguer en diversos festivals italians i internacionals. Enguany tornarà al "Festival de Cançó BarnaSants", on estrenarà lo disc "Amb la llum de una flor", lo 8 d'abril amb un concert a l'Harlem Jazz de Barcelona.

Anna Maria Ceccotti, ensenyant d'educació artística actualment jubilada, del 1976 al 2008 és autora i directora de diferents comèdies inspirades a la vida algueresa d'un temps. Ensenya l'alguerés a l'escola pública, en l'àmbit del Projecte Joan Palomba i teatre a l'Università delle tre età. Promou durant bona part de la sua vida, lo patrimoni cultural, lingüístic i musical de la ciutat, donant vida a la famosa Ràdio Sigma. És cofundadora de la Nova companyia, transmiti a les noves generacions lo valor de la tradició, implicant les escoles en l'actuació de nombroses comèdies musicals de gran èxit que han vist protagonistes tants i tants joves estudents.

Irene Coghene, llicenciada en Dret a la Universitat de Sàsser, amb la tesi en dret administratiu "Educació i llengües de minoria" lo 2009. Representa a l'Alguer la Plataforma per la Llengua i és membre de la Junta Executiva. Guanya la borsa d'estudi dels Països Catalans de l'Institut d'Estudis Catalans per una recerca de comparació entre lo sistema d'ensenyament català i sard. Activista cultural, lo 2014 li atorguen lo Premi d'actuació Cívica de la Fundació Carulla, pel sou treball a favor de la llengua, havent també participat en la fundació del Centre Excursionista de l'Alguer, de la qual és estada la primera presidenta. Com a representant de Plataforma per la Llengua presideix la Consulta Cívica de les Polítiques Lingüístiques del Català de l'Alguer fins al 2020.

Carla Valentino, vicepresidenta de l'Òmnium Cultural de l'Alguer, és operadora de l'Ofici Lingüístic del Municipi de l'Alguer; Ensenya l'alguerés en l'àmbit del Projecte Joan Palomba, en escoles i altros Ens, col·labora en diversos projectes de l'Espai Llull de l'Alguer, ofici de representació del Govern català a Itàlia, en activitats de promoció de la llengua, de traducció i assessorament lingüístic. Ha traduït diferents llibres per la infància com "Lo petit princip", la "Història d'una lloca marina i de la gata que li ha emparat a volar" i "Lo Sant Rosari". Cura un calendari en alguerés. Guanya lo "Premi Josep Maria Batista i Roca" pel constant treball a favor de la divulgació de la llengua.

A les quatre "Dones de la llengua", són estades consignades les joies de "Persea design", realitzades de l'arquitecta Monica Bardino.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin