Notícies ← Altres notícies

Discriminació lingüística a un client en un bar de Gandia: “Açò és Espanya i es parla en la llengua nacional”

Plataforma per la Llengua demana a l'Oficina de Drets Lingüístics i a la Direcció General de Comerç i Consum que intervinguen en el cas.

Nou cas de discriminació lingüística al País Valencià. Ara, a Gandia, on un bar es va negar a atendre un jove per haver-s'hi adreçat en valencià i tampoc no li va permetre omplir el full de reclamacions quan el va demanar. Els fets van passar el 18 de setembre, al bar Aqua Marina, a l'avinguda de la Pau, 11, del Grau de Gandia, quan l'afectat, que hi anava acompanyat d'un amic, va sol·licitar al cambrer "un te roig amb gel" i el cambrer va fer veure que no l'entenia.

La discriminació no va acabar ací i el cambrer li va amollar que "estem a Espanya i parlem en espanyol" i que "si no parlava espanyol, era perquè no li donava la gana". Un segon cambrer s'hi va afegir i en to amenaçador, i també en castellà, va intervenir en dues ocasions, per a repetir que "açò és Espanya i es parla en la llengua nacional". El bar es va negar a oferir el full de reclamacions al client, que va haver de demanar a la Policia Local que s'hi desplacés per, finalment, aconseguir-lo omplir.

Plataforma per la Llengua ha demanat a l'Oficina de Drets Lingüístics i a la Direcció General de Comerç i Consum que intervinguen en el cas, que es tramite la reclamació de l'afectat i que s'inicie un expedient sancionador, si es confirma que s'han vulnerat els drets del consumidor.

L'entitat considera que el bar ha incomplert el Decret legislatiu 1/2019, que determina que els consumidors tenen dret a utilitzar qualsevol de les llengües oficials del País Valencià, i la Llei 4/1983, que explicita els drets d'expressar-se en valencià en un comerç i de no ser discriminat per aquesta raó.

A més, els fets podrien ser motiu d'una infracció lleu, tenint en compte l'Estatut dels Consumidors, perquè l'establiment es va negar a satisfer una demanda normal d'un client en un bar, com és demanar "un te roig amb gel", una demanda que pot satisfer un establiment d'aquest tipus.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin