Notícies de Plataforma per la Llengua ← Altres notícies

330 candidatures opten a ser finalistes a la novena edició dels Premis Martí Gasull

El 21 de gener es faran públics els tres finalistes, després de la deliberació del jurat

Els participants que han proposat candidatures augmenten un 27% en comparació amb l'edició anterior

Plataforma per la Llengua va tancar ahir el termini per proposar candidatures a la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig i ho va fer amb un total de 330 propostes de persones, entitats i empreses que han destacat en la defensa o la promoció de la llengua catalana. Això implica un creixement de gairebé el 2% en comparació amb l'edició anterior, quan les propostes rebudes van ser 324. Pel que fa a la participació, enguany ha crescut un 27% i les persones que hi han dit la seva han estat 810.

Després de fer la recopilació de les propostes, durant les pròximes setmanes el jurat dels premis s'encarregarà de seleccionar les tres candidatures finalistes, que s'anunciaran el divendres 21 de gener. A partir d'aquest dia, començarà el període de votació popular que decidirà quina és l'entitat o la persona mereixedora d'aquest premi, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement fet per l'orfebre Joaquim Capdevila.

El lliurament dels premis es farà en una gala el març al Teatre Poliorama de Barcelona, que per cinquena vegada també servirà per distingir amb el Premi Especial del Jurat una persona que tingui una trajectòria acreditada en la defensa de la llengua. El jurat dels premis el formen Eva Bertrana, Carme Forcadell, Isona Passola, Joan Maria Pou, Xevi Xirgo, Fanny Tur, Anna Moner, Pilar Roig i Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua.

Els Premis Martí Gasull i Roig són una iniciativa de l'ONG del català nascuda el 2013 per retre homenatge a la figura de Martí Gasull, un dels fundadors de l'entitat i un gran defensor de la llengua catalana, que va morir en una allau a l'Himàlaia el setembre de 2012.

En edicions anteriors, els premiats han estat la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears. Pel que fa al Premi Especial del Jurat, fins ara els distingits han estat els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals i l'escriptor Josep Vallverdú.

Martí Gasull i Roig, fonamental a Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir a l'Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava l'expedició. La família i Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria de Gasull en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre de 2012 va rebre a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que lliura la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin