Notícies ← Altres notícies

L’Alguer renova lo vot a Sant Joan de la Porta Llatina

Obra Cultural de l'Alguer i Plataforma per la Llengua han celebrat la festa, 175 anys després de l'últim vot

Ahir, 6 de maig, al Teatre Cívic de l'Alguer Gaví Bal·lero l'Alguer ha renovat lo vot a Sant Joan de la Porta Llatina, després de 175 anys, gràcies a una iniciativa de l'Obra Cultural i de Plataforma per la Llengua, recordant lo temptatiu de conquista del Vescomte de Narbona, la nit entre lo 5 i lo 6 de maig del 1412.

Durant la tardada la vicesíndica de l'Alguer, Giovanna Caria, ha fet una declaració a favor de la unitat de la llengua catalana, fet polític de gran importància, evidenciant que l'Alguer fa part d'una comunitat lingüística de 10 milions de parlants, amb un futur fet d'esforços per assegurar la transmissió a les noves generacions d'aqueix patrimoni identitari. La vicesíndica Caria ha convidat públicament lo Consell Municipal a fixar un orde del dia amb aqueix contingut, atesa la Consulta Cívica de les Polítiques Lingüístiques del Català de l'Alguer.

Després del moment institucional, la cerimònia és continuada amb les parts que han permitit de respectar lo vot a Sant Joan de la Porta Llatina: la lectura de la Relació de la Conquista dels Francesos, a càrrec de Pere Lluís Alvau i l'execució de les Cobles de la Conquista dels Francesos, a cura de les veus solistes de Claudio Gabriel Sanna i Franca Masu amb l'acompanyament del Cor Baratz, d'instruments a arc, flauto i percussions. L'arranjament i la música són de Claudio Gabriel Sanna, mentres la direcció musical i artística és a cura de Dario Pinna i Claudio Gabriel Sanna.

Per celebrar la festa, les dues associacions han volgut regalar a la ciutat lo concert La Cançó Catalana a l'Alguer, de Claudio Gabriel Sanna, acompanyat de Salvador Maltana al contrabaix, Dario Pinna al violí, Paolo Zuddas a les percussions, Graziano Solinas al piano i fisarmònica, amb la participació de Franca Masu.

Les celebracions són escomençades dijous 5 de maig amb un refresc organitzat dels alumnes del curs per adults de l'Institut Professional pels Servicis Hotelers i de la Restauració "Emilio Lussu", guiats dels docents Umberto Dacrema i Augusto Maltana, seguit d'una part divulgativa sobre la festa més important de la identitat algueresa. Carlo Sechi ha moderat la tardada, presentant lo Prof. Antonello Mattone que ha fet una quadre del moment històric de la Sardenya al temps dels jutges dels sèculs XIII i XIV i l'activista cultural Mauro Mulas que ha presentat una reconstrucció de la Festa a través de la documentació estotjada a l'Arxiu Històric del Municipi de l'Alguer.

És estat presentat lo còmic L'Alguer 1412. La Victòria, escrit del Professor Antonio Budruni, disinyat de TAF (Francesco Venturi) i colorit de Chiara La Fiút. Obra destinada a la distribució en les llibreries i gratuïtament en les escoles.

A causa del maltemps, l'execució del Tristes erant apostoli i de les Cobles de la Conquista dels Francesos de part del Cor Baratz, dirigit del mestre Dario Pinna, amb la partecipació de Franca Masu i Claudio Gabriel Sanna, ha tengut lloc a l'antic claustre de Sant Francesc. La manifestació, que en los plans dels organitzadors diventarà una data fixa al calendari cultural alguerés, ha tengut lo patrocini del Municipi de l'Alguer i de la Fondazione Alghero. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin