Notícies ← Altres notícies

Coaliment ignora el català en la seva activitat comercial

L'entitat demanarà per escrit a l'empresa que etiqueti en català i, si no rep una resposta, la denunciarà a l'Agència Catalana del Consum

Plataforma per la Llengua també ha enviat una carta a Coaliment per demanar que retoli en valencià al País Valencià

Coaliment tampoc no té la pàgina web en català, a diferència de la majoria dels supermercats del domini lingüístic

La cadena de supermercats Coaliment, amb seu social a Granollers (Catalunya), menysté i ignora el català pràcticament en la totalitat de la seva activitat comercial. Per començar, no etiqueta els productes de marca pròpia en català i no retola en la llengua pròpia del domini en alguns dels seus supermercats. A més, tampoc no disposa de català a la pàgina web i no l'utilitza en les comunicacions a les xarxes socials.

La gran majoria dels productes de la marca blanca de Coaliment no inclouen el català en l'etiquetatge. En canvi, sí que està en castellà, francès i anglès. D'aquesta manera, l'empresa catalana incompleix el Codi de consum de Catalunya, ja que obliga que les dades d'etiquetatge, instruccions, embalatges i manuals dels productes distribuïts a Catalunya siguin, com a mínim, en català i en el mateix format que la resta de llengües que hi apareguin. A més, els tiquets de compra també presenten clares mancances, ja que barregen el català i el castellà.

Plataforma per la Llengua demanarà per escrit a l'empresa que etiqueti en català i, si no rep una resposta, la denunciarà davant l'Agència Catalana del Consum.

Eliminació de la llengua en la retolació al País Valencià

Al País Valencià el maltractament de Coaliment respecte al valencià és encara més feridor. A diferència de Catalunya, els establiments valencians no inclouen el valencià, i això abona un paisatge lingüístic on la llengua pròpia del territori és gairebé inexistent.

Per exemple, l'establiment reobert el novembre del 2023 al barri del Cabanyal de València ha renovat totes les retolacions i les ha instal·lat només en castellà, de manera que hi ha eliminat el valencià. Aquest representa un clar menyspreu a la llengua pròpia i als consumidors d'aquest territori.

Plataforma per la Llengua ha enviat una carta a Coaliment per protestar sobre la manca d'ús del valencià, tant a les retolacions com a la pàgina web, i ha demanat una rectificació al supermercat abans d'estudiar altres mesures legals. A més, diversos consumidors han presentat queixes a l'empresa per aquesta situació de desigualtat lingüística del valencià respecte al castellà. 

L'entitat demana un increment de l'ús del valencià en la comunicació comercial dels supermercats Coaliment, i especialment quan s'estan fent renovacions de la retolació, com és el cas del supermercat del barri del Cabanyal de València.

Coaliment, a la cua pel que fa a l'ús de la llengua a la pàgina web

Tot i que la majoria de supermercats de capital català, valencià o illenc que tenen establiments al domini lingüístic - Bonpreu, Mercadona, Consum, Agromart, Plusfresc, Ametller Origen, Veritas, Sorli, Bon Àrea, Condis, etc. - tenen les seves webs en llengua catalana, Coaliment s'hi resisteix, igual que SPAR.   

En l'àmbit de les pàgines web, doncs, l'entitat demana a Coaliment i a SPAR  que deixin de ser les tristes excepcions i incorporin el català al web, i donin un bon exemple de responsabilitat corporativa i de bones pràctiques.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin