Notícies ← Altres notícies

Diada d’Europa: Només amb un estat propi podrem aconseguir que el català sigui oficial

La Plataforma per la Llengua activa una campanya informativa per recordar els greuges que pateix la llengua pel fet de no ser reconeguda a les institucions europees. La campanya també es pot consultar en anglès i francès.

El dia 9 de maig és la Diada d'Europa, dia en record a la declaració realitzada per l'aleshores Ministre francès d'Afers Exteriors Robert Schuman a París el dia 9 de maig de 1950, mitjançant la qual es donà el tret de partida a la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA). Coincidint amb aquesta Diada, aquest dimarts 9 de maig la Plataforma per la Llengua ha estrenat una campanya informativa per explicar la situació que la llengua catalana viu a les institucions europees. Sota l'etiqueta #noofficialnoexist, el web exposa quines són les conseqüències que pateix el català pel fet de no ser una llengua oficial de la Unió Europea, una situació anòmala ja que no hi ha cap altra llengua de les dimensions, vitalitat, pes econòmic i demogràfic, força d'atracció i representativitat legal i simbòlica del català que no sigui plenament oficial a Europa.

Entre d'altres conseqüències, aquesta no oficialitat impedeix que els ciutadans catalanoparlants puguin utilitzar la seva llengua per a comunicar-se directament davant les institucions i els organismes europeus, impossibilita que els eurodiputats catalanoparlants  puguin fer servir el català al Parlament Europeu i dificulta l'exercici dels drets lingüístics reconeguts a l'ordenament jurídic català. En aquest sentit, l'ONG del català recorda que l'Estat espanyol ha blocat fins a 16 vegades la petició d'oficialitat per al català.

El web de la campanya, que es pot trobar en anglès i en francès, conclou que l'única solució possible per acabar amb aquest greuge és la creació d'un estat propi que doni al català el reconeixement legal i jurídic que es requereix a nivell europeu. Per això, el portal vol conscienciar la ciutadania de totes les traves en què es troba la nostra llengua quan vol avançar en la seva normalització a la Unió Europea. Fes difusió de la campanya amb l'etiqueta #noofficialnoexist!

Descarrega la guia "The Catalan Language"

A més, la Plataforma per la Llengua també publica aquest mes de maig la guia The Catalan Language" , un petit dossier que serveix per explicar en anglès les dades més remarcables del català i que vol donar a conèixer la llengua catalana a nivell internacional. La guia presenta algunes de les dades més rellevants sobre la llengua quant a  les seves dimensions, vitalitat, pes demogràfic, força d'atracció o representativitat legal i simbòlica.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin