Nòvas ← d’Autras notícias

L'etiquetatge en català, obligatori des d'avui

Un cop s'han complert sis mesos des de l'aprovació del nou Codi de Consum de Catalunya, ahir dia 23 de gener va finalitzar el període d'adaptació de les grans empreses a la nova llei de consum catalana, que entre d'altres aspectes preveu que l'etiquetatge dels productes estigui en català. Les multinacionals i grans empreses han disposat de sis mesos per adequar els embalatges, instruccions i totes les informacions necessàries per al consum, ús i maneig dels productes a la llengua catalana. Les petites i mitjanes empreses, però, encara disposen fins al 23 de juliol. La Plataforma per la Llengua valora positivament la nova llei i insta que s'apliqui de manera real durant aquest any que ara comença.

A partir d'aquest 23 de gener, doncs, els inspectors podran sancionar aquelles empreses que no compleixin la normativa legal vigent i que continuïn oferint la informació bàsica dels seus productes només en castellà o en altres llengües i no ho facin en català. Tal com diu la llei en l'article 128.1, sobre drets lingüístics, cal etiquetar com a mínim en català totes les informacions necessàries per al consum, l'ús i el maneig dels productes; això és, les dades obligatòries.

Des de la Plataforma per la Llengua, es valora positivament aquesta nova circumstància, ja que aquesta normativa equipara per primer cop l'ús de la llengua catalana i la castellana a Catalunya en l'etiquetatge, acabant amb la situació excepcional del català a Europa.

I és que a la Unió Europea, totes les llengües comparables al català ja són d'ús obligat en l'etiquetatge de productes. En canvi, a casa nostra, fins ara no existia una legislació que equiparés el català al context europeu. Pel que fa al castellà a Catalunya, sí que existeixen ni més ni menys que 196 lleis que regulen la presència del castellà en l'etiquetatge a Catalunya, amb les sancions pertinents si no es compleix.

La Plataforma per la Llengua aprofita per demanar que aquesta llei s'apliqui de manera real al llarg del 2011. L'entitat es posarà en contacte a partir d'avui amb les empreses líders de diversos sectors que distribueixen a Catalunya per recordar-los la normativa i oferir-los l'assessorament que necessitin de cara a legalitzar els seus productes.

Per a més informació, vegeu els següents enllaços:

http://www.consum.cat/qui_som/communicacio/codi-consum-catalunya/index.html

http://www.consum.cat/qui_som/communicacio/codi-consum-catalunya/preguntes-codi/index.html#4

http://www.plataforma-llengua.cat/media/assets/1720/lleis_etiquetatge_castell__des_2010.pdf

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin