Nòvas ← d’Autras notícias

La Iniciativa europea Minority Safepack es presenta a Barcelona

El president de la xarxa europea FUEN (Federal Union of European Nationalities), Loránt Vincze, ha presentat la iniciativa legislativa europea Minority Safepack a la Universitat de Barcelona. 

Loránt Vincze ha presentat una iniciativa que té com a objectiu aconseguir que la UE comparteixi competències en matèria de protecció de les minories i els grups lingüístics amb els estats membres en diferents àmbits: drets lingüístics, educació, accés a serveis  públics, fons regionals i mitjans de comunicació. Durant la presentació, Vincze ha posat un èmfasi especial en propostes com ara la creació d'una regulació comuna de copyright que permeti la reciprocitat de les emissions audiovisuals en llengües minoritzades entre les fronteres dels estats membres o el dret d'ús d'aquestes llengües a les institucions de la UE.

"La Unió Europea diu que les competències en matèria de llengua són exclusives dels estats membres, que fan el que creuen convenient. El lema de la Unió Europea 'units en la diversitat´ és molt atractiu, però resulta en paraules buides mentre no hi hagi mesures concretes per a protegir les llengües minoritzades. Aquest és el motiu pel qual hem llançat la iniciativa Minority Safepack: volem una UE que protegeixi les minories lingüístiques i nacionals", ha dit el president de FUEN. El líder de la xarxa europea més important per la defensa dels drets de les minories ha fet aquestes declaracions en el marc d'una taula rodona sobre la diversitat lingüística a Europa que ha tingut lloc aquest dimarts, 6 de febrer, a la Universitat de Barcelona.

En relació amb l'estatut jurídic de la llengua catalana a la UE, Vincze ha destacat que "l'objectiu per al català seria l'assoliment de l'oficialitat plena, per l'elevat nombre de parlants, que la fa comparable a moltes de les llengües que ja tenen estatut d'oficialitat a la UE. Tanmateix, creiem que totes les llengües d'Europa tenen drets i mereixen protecció, més enllà de si són oficials a la UE. La nostra iniciativa vol ser un projecte de solidaritat per a compartir aquestes reivindicacions lingüístiques".

El president de FUEN ha explicat que la iniciativa necessita un milió de signatures obtingudes en almenys set estats membres diferents de la Unió Europea abans del 2 d'abril. Actualment compten amb 600.000 signatures i se'n necessiten vora 400.000 més. En aquest sentit, Vincze s'ha mostrat confiat en el fet que "amb l'ajuda d'organitzacions de la societat civil catalana com la Plataforma per la Llengua o l'Assemblea Nacional Catalana, que ens han confirmat el seu suport, podem arribar a superar el mínim de 40.500 signatures necessàries per a l'Estat espanyol".

La petició pot ser signada a http://www.minority-safepack.eu. El lloc web també està disponible en català, tot i que el formulari per a donar suport a la iniciativa només es pot signar en espanyol perquè la Comissió Europea només accepta formularis redactats en llengües oficials de la UE. "Precisament són situacions com aquestes les que volem canviar", ha conclòs Loránt Vincze.

La perspectiva acadèmica i periodística

La presentació ha comptat amb la presència d'Emili Boix, catedràtic de lingüístic de la Universitat de Barcelona, i de Vicent Partal, director de Vilaweb.

Emili Boix ha recordat a l'audiència que han passat seixanta anys des de la ratificació del Tractat de Roma, però que la ciutadania encara no percep l'impacte de la UE en les seves vides, més enllà d'elements com la moneda única o el programa Erasmus. "Europa és mediocre i grisa com el cel de Brussel·les. Fa els ulls grossos respecte als refugiats que moren a la mediterrània, l'auge de la xenofòbia o la repressió a Catalunya aquests darrers mesos", ha dit Boix, qui ha destacat el valor que té la iniciativa Minority Safepack com a eina de participació ciutadana en el procés de presa de decisions de la Unió.

Per la seva banda, Vicent Partal ha assenyalat que "tothom està d'acord que les llengües són un tresor cultural, però desafortunadament els estats veuen les llengües des d'una perspectiva política basada en els seus interessos i les seves fronteres. La UE es presenta al món com un referent de democràcia i drets humans, però sembla haver renunciat a exercir aquest rol dins de la mateixa Europa". Partal també ha afegit que "Europa té un dèficit democràtic. Els polítics electes als estats no poden fer polítiques públiques degut a Brussel·les, on un grup de buròcrates no electes fa política sense un sistema de rendiment de comptes", i remarca que "la iniciativa Minority Safepack és una bona proposta per a crear una Europea més respectuosa, justa i democràtica".

Reunions amb partits polítics i entitats per a presentar Minority Safepack

Durant la seva estada a Barcelona, FUEN ha mantingut reunions amb ERC, la CUP i l'ANC per a presentar-los la iniciativa Minority Safepack. El president de la xarxa, Loránt Vincze, també ha assistit a la gala de lliurament dels Premis Martí Gasull, organitzada per la Plataforma per la Llengua, entitat que ja havia donat prèviament el seu suport a aquesta iniciativa legislativa europea.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin