Nòvas ← d’Autras notícias

Guia per passar un Nadal lingüísticament responsable

Plataforma per la Llengua Segrià ofereix un seguit de consells per no oblidar el català durant aquestes festes

Nadal és temps de família, de celebracions, de pau, de bones voluntats... i de compres, també de compres! Per això, a Plataforma per la Llengua us oferim un seguit de consells i recomanacions per no oblidar el català a l'hora de comprar. D'entrada, us proposem premiar les bones actituds lingüístiques de les empreses amb la compra de productes d'El Segell, una iniciativa de l'ONG del català que distingeix aquells productes lingüísticament responsables i que ja agrupa 67 productors, entre els quals, com us vam explicar, 15 empreses de Ponent, l'Alt Pirineu i el Solsonès.

D'altra banda, i de cara a preparar les cartes als Reis, podem fer servir el cercador de la web de Jocs i joguines de Plataforma per la Llengua, que permet trobar quines són les joguines que respecten els nostres drets lingüístics i estan etiquetades en català, una pràctica que només respecta el 8% de les joguines. En aquest àmbit, també us recordem que l'ONG del català acaba d'estrenar la campanya "A què juguem?", per tal de denunciar que la majoria d'anuncis de joguines són en castellà i per reclamar a les empreses Mattel, Bizak i Famosa que doblin la publicitat al català.

Un cop decidit el que volem comprar, podem demanar-ho als Reis fent servir la carta editada per Plataforma per la Llengua, que recorda a Ses Majestats el dret dels infants a poder jugar en català. Podreu trobar la carta en alguns establiments del territori o descarregar-la directament de la web.

Nadal també és un bon moment per premiar els establiments que ofereixen una bona atenció en català. Us proposem valorar-los positivament a través de la CatalApp, que permetrà que guanyin visibilitat.

Per acabar, sols queda desitjar-vos unes bones festes i una bona entrada al 2022, tot recordant que per brindar i celebrar sempre podem optar pel Cava per la Llengua, una iniciativa solidària de l'ONG del català i Bodegues Sumarroca, que podreu trobar a la xarxa d'establiments Bonpreu - Esclat.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin