Nòvas ← d’Autras notícias

La campanya per salvar la Biblioteca Catalana de l’Alguer amplia l’objectiu econòmic fins als 30.000 euros per fer un projecte més ambiciós

Lo nou objectiu econòmic de la campanya permitirà ampliar l'oferta de literatura en alguerés amb l'edició d'un audiollibre infantil i un recull de contes per a adults i los alumnes pogueran fer una representació teatral lo dia de la presentació de l'audiollibre

La iniciativa de Plataforma per la Llengua ha centrat l'objectiu de finançament inicial en les primeres 48 hores i permitirà de reobrir l'única biblioteca catalana d'Itàlia amb dotacions renovades i un servici ampliat 

Plataforma per la Llengua ha activat divendres passat una campanya per salvar la Biblioteca Catalana de l'Alguer. Ara, havent centrat en sol 48 hores l'objectiu de 15.000 euros programat inicialment, l'entitat ha decidit de mantendre la campanya activa per arribar a 30.000 euros i portar a acompliment un projecte assai més ambiciós. D'aquesta manera, l'entitat no sol poguerà renovar la biblioteca i millorar-ne lo servici per reobrir-la al públic, ma també, i aqueixa és la novetat, poguerà editar un parell de publicacions literàries en alguerés per al públic infantil i adult i promoure activitats a la biblioteca en col·laboració amb les escoles.

Fundada l'any 1988 de l'Obra Cultural de l'Alguer, la biblioteca del carrer de Pa i Aigua (Via Arduino) és l'única biblioteca d'Itàlia dedicada a obres en català. A partir del 2014 ha tengut de reduir l'activitat perquè ha deixat de recivir subvencions de la Regió Autònoma de Sardenya, i los locals a poc a poc són diventats obsolets. Actualment, de fet, ofri sol lo servici de préstec, sobretot a estudents i recercadors. És oberta al públic i pot recivir visites, però de manera no continua.

Amb aquesta campanya, Plataforma per la Llengua vol fer que la biblioteca torni a ésser lo punt de trobada, de coneixença i d'estudi que sempre és estada per als algueresos. Per reseixir-hi, és menester treballar en dos àmbits: d'una part, en lo mateix edifici, que és un local antic situat a l'Alguer Vella i que no està en condicions de reprendre les activitats de manera optimal, i, d'altra part, en la presència de la biblioteca en la vida de la comunitat, a través de la gestió diària de l'espaci.

Respecte a l'edifici, que és també la seu de l'Obra Cultural de l'Alguer i de la delegació a l'Alguer de Plataforma per la Llengua, la campanya de l'entitat permitirà d'eliminar les barreres arquitectòniques del local, millorar-ne la il·luminació i la climatització i comprar nous ordinadors. Pel que fa a la gestió de l'activitat de la biblioteca, si l'objectiu de 15.000 euros permitiva de crear i gestir les redes socials de la institució i ampliar l'horari del servici de préstec amb la contractació d'un bibliotecari, l'ampliació de l'objectiu econòmic permitirà d'anar encara més lluny.

Publicar novetats editorials en alguerés i promoure activitats escolars, los nous objectius de la campanya

Així, amb el nou objectiu de finançament, l'entitat vol incrementar l'oferta de literatura en alguerés amb la publicació de, com a mínim, dues novetats editorials: una per al públic adult i l'altra, per al públic infantil. Per als adults, Plataforma per la Llengua editarà los contes finalistes del Premi Rafel Sari, un concurs literari organitzat de l' Obra Cultural de l'Alguer que és ja arribat a la 39a edició i que de una quinzena d'anys, a més d'una secció de poesia, també té una secció de prosa. Per l'entitat, aquestos contes de prosa en alguerés se tenen de posar a disposició de tots per oferir noves lectures a un públic que cada vegada siguerà més numerós gràcies a l'arribada de l'alguerés a les escoles.

Pel públic infantil, l'entitat realitzarà un audiollibre de la rondalla "Bocinet", un text adaptat a l'alguerés a cura dels mestres Anna Maria Bruno i Claudio Gabriel Sanna. Los minyons algueresos que han participat a la preparació del text durant un projecte educatiu d'alguerés a les escoles.

Lo nou objectiu econòmic de la campanya també permitirà d'ampliar les activitats de l'associació a l'Alguer: se pogueran organitzar encontres a la biblioteca amb autors algueresos i experts en llengua i cultura catalanes i els alumnes de primària i secundària de primer grau (d'entre 7 i 13 anys) pogueran fer una representació teatral de "Bocinet" lo dia de la presentació de l'audiollibre.

En funció del finançament que s'obtenguerà, Plataforma per la Llengua no tanca la porta a augmentar les activitats de promoció del català i la publicació de novetats editorials. En qualsiasi cas, l'entitat n'informarà puntualment los donadors i se ne donarà comunicació a través de les redes socials.

Les persones que contribuiran a finançar lo projecte pogueran tenir, a dins de la biblioteca, una placa amb el sou nom i cognoms, i lo nom de la sua localitat. Entre totes les plaques se compondrà un mural simbòlic que servirà per il·lustrar la col·laboració i lo treball en reda de tots los territoris de llengua catalana en la desfensa del català en tot lo domini lingüístic.

Lo català a l'Alguer, una llengua viva que aspira a gosar de més drets

En aquesta ciutat de Sardenya, lo 50% dels habitants diu que sap parlar en català i lo 88,2% lo comprèn; lo 20,1% l'ampra amb el primer fill, lo 17% l'ampra com a llengua inicial de conversació i lo 43% lo parla amb els sous amics. Són dats de l'Enquesta d'usos lingüístics de l'Alguer del 2015.

Al 2018, lo Consell Regional de Sardenya ha aprovat una llei que dona la possibilitat d'escolaritzar los minyons i los joves en català. Després d'aquest fet, Plataforma per la Llengua promou la campanya "Volem l'escola en alguerés" per fer pressió a les institucions i fer que aquest dret sigui efectivament aplicat. Se tracta d'una requesta assai popular condividida del 92,3% dels algueresos, que volen que sard i català siguin introduïts a l'escola. Enguany, sol 350 minyons han pogut participar en un dels set projectes educatius en alguerés activats a les escoles.

Plataforma per la Llengua treballa per garantir aquest dret, però també considera de gran importància fomentar la llengua més enllà de l'escola. Per aqueix motiu és clau reactivar la Biblioteca Catalana de l'Alguer i programar activitats culturals estimulants en alguerés que contribueixin a revitalitzar la llengua i a assegurar-ne el futur.

Per això, l'entitat fa una crida a fer una donació i a contribuir a salvar la Biblioteca Catalana de l'Alguer:

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin