Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua aconsegueix la immersió en català a l’ensenyament de Sardenya

Les esmenes presentades per l'ONG del català introdueixen aquesta opció a l'escola algueresa

El Parlament de l'illa situa el català al mateix nivell que el sard i el reconeix després de les peticions de l'entitat

Les famílies alguereses que ho vulguin podran escolaritzar els seus fills en català. Així ho ha aprovat el Parlament de Sardenya després de les esmenes que la Plataforma per la Llengua va presentar al projecte de llei sobre la regulació de les llengües de l'illa. A banda de l'opció immersiva en català o en sard, també podran optar per l'ensenyament en italià amb classes de català, assegurant així l'aprenentatge de la llengua pròpia de l'Alguer.

Aquest és un dels punts més importants de la nova llei aprovada pel parlament sard, que equipara els drets lingüístics dels catalanoparlants de l'Alguer amb els parlants de sard, llengua autòctona de l'illa i la més estesa juntament amb l'italià. La proposició de llei que va arribar al Parlament no garantia els mateixos drets i previsions per al català que per al sard, tot i reconèixer-lo com una llengua a tutelar al mateix nivell que el sard. Ha estat en el procés d'esmenes, i arran de les propostes que la Plataforma per la Llengua ha presentat a través del diputat alguerès Raimondo Cacciotto, que ha treballat conjuntament amb el també diputat Marco Tedde, que s'ha equiparat el català de l'Alguer al sard en totes les disposicions de la llei.

La nova llei de Sardenya, a banda de l'opció d'immersió en català a l'escola algueresa, permetrà també la possibilitat dels catalanoparlants sards d'adreçar-se en la seva llengua a l'Administració regional. Així mateix, es crearà una estructura d'oficines lingüístiques que vetllaran perquè l'Administració utilitzi les llengües de l'illa amb normalitat. En el cas de l'Alguer, l'oficina instal·lada a la ciutat incorporarà treballadors que hauran de tenir el certificat C1 de català.

Com en la resta de la llei, la proposta original només protegia el sard a la ràdio i la televisió. Després de les esmenes presentades per la Plataforma per la Llengua, la llei finalment aprovada també protegeix el català, pel fet de ser la "llengua d'una minoria històrica". D'aquesta manera, el català es converteix en una llengua que cal promoure i incentivar en les produccions audiovisuals, i haurà de ser present -juntament amb el sard i les altres llengües de l'illa- en un terç de la programació que sorgeixi del conveni entre l'Administració sarda i el servei públic de radiotelevisió.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin