Nòvas ← d’Autras notícias

L’activista alguerés Mauro Mulas s’incorpora a la juria dels Premis Martí Gasull i Roig

La 10a edició dels Premis Martí Gasull i Roig acaba d'obrir lo termini per presentar les propostes de candidatures

Mulas, membre destacat de Plataforma per la Llengua a l'Alguer, ha format part del Consell directiu del Centre Excursionista de l'Alguer, és membre de l'Obra Cultural de l'Alguer i és curador del projecte expositiu "La Vida Rústiga a l'Alguer" del CEA

L'activista alguerés Mauro Mulas s'incorpora a la juria de la 10a edició dels Premis Martí Gasull i Roig, que acaben d'obrir lo termini per presentar les propostes de candidatures. Aquestos premis reconeixen la trajectòria i les accions de persones i de les entitats en la defensa i la promoció del català i n'estrenen un tercer, lo Premi a la Innovació, que se suma al Premi Especial del Jurat i al Premi Martí Gasull i Roig.

Membre destacat de la delegació territorial de l'Alguer de Plataforma per la Llengua, Mauro Mulas (l'Alguer, 1973) és graduat en Biotecnologia i Ciències de la Infermeria a la Universitat de Sàsser i ha format part del Consell directiu del Centre Excursionista de l'Alguer. Actualment és membre de l'Obra Cultural de l'Alguer, estudia la història i les tradicions de la ciutat i és curador del projecte expositiu "La Vida Rústiga a l'Alguer" del CEA.

Pel que fa als Premis Martí Gasull i Roig, la presentació de candidatures al premi se pot fer fins al dimecres 14 de desembre, i entre totes les propostes rebudes la juria n'escollirà tres, que sigueran les que se sotamitiran a la votació popular per decidir lo guanyador del premi, dotat amb 3.000 euros i un trofeu de reconeixement. L'entitat ―o la persona― guanyadora s'anunciarà lo dilluns 20 de febrer del 2023 durant la gala de consegna dels premis, que, amb motiu del desè aniversari, se farà al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

En aquesta gala, per la setena vegada, també se consegnarà del Premi Especial del Jurat, una honorificència que distingeix una persona que s'és destacada per alguna actuació especial en favor del català durant aquest any o per una trajectòria acreditada en defensa de la llengua.

Pel que fa al nou Premi a la Innovació, que també se consediran durant la gala, Plataforma per la Llengua ha decidit crear-lo per reconèixer projectes transformadors que suposin un revulsiu per la llengua catalana en lo context actual. Lo premi té una dotació econòmica de 2.000 euros i se  consegna amb un trofeu de reconeixement.

Los premis són una iniciativa de Plataforma per la Llengua nada lo 2013 per fer un homenatge a la figura de Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'entitat i un gran defensor de la llengua catalana, que és mort en una valanga a l'Himàlaia, just deu anys fa.

En les edicions anteriors, los guanyadors dels Premis Martí Gasull i Roig són estats Ràdio Arrels, la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears. Pel que fa al Premi Especial del Jurat, fins ara, los distinguits són estats lo pedagog Joaquim Arenas, los lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals, i l'escriptor Josep Vallverdú.

Per més informacions i per propondre candidatures se pot visitar la pàgina web dels Premis Martí Gasull i Roig.

Martí Gasull i Roig, fondamental a Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) és mort a l'Himàlaia quan una valanga és caiguda al campament base on reposava l'expedició. La família i Plataforma per la Llengua han rebut centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions han premiat a títol pòstum la trajectòria de Gasull en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre de 2012 ha rebut a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que assigna la Generalitat de Catalunya, i també ha rebut la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Per recordar-lo, aquest setembre, coincidint amb el desè aniversari de la sua mort, Plataforma per la Llengua ha organitzat un acte molt emotiu als Lluïsos de Gràcia, a Barceona, que ha comptat dels intervents del president Òscar Escuder, Roger Buch, Maria Teresa Casals, Jordi Manent i Bernat Gasull.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin