Notícies ← Altres notícies

Josep Vallverdú rebrà el Premi Especial del Jurat dels VIII Premis Martí Gasull i Roig

El jurat ha valorat el compromís amb la llengua catalana de l'escriptor lleidatà, com també la seva llarga trajectòria literària, que ha estat especialment destacada en la literatura infantil i juvenil

El jurat dels VIII Premis Martí Gasull i Roig ha acordat atorgar a l'escriptor lleidatà Josep Vallverdú el Premi Especial del Jurat, en la 5a edició d'aquesta modalitat, per reconèixer la seva aportació exemplar al conjunt de la llengua catalana. A més, amb aquest guardó, també es vol reconèixer la valuosa contribució dels autors lleidatans al conjunt de les lletres catalanes. 

Vallverdú és un dels grans autors de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX. Al llarg de la seva vida ha compaginat la docència amb tota una intensa tasca de producció literària que inclou la narrativa infantil i juvenil, l'assaig i el teatre. 

Membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, estudiós, conferenciant i articulista, Josep Vallverdú és un autor especialment prolífic. Entre d'altres, ha publicat vuit llibres de poemes, desenes de títols de narrativa per a joves, contes breus publicats majoritàriament a la revista Cavall Fort i volums traduïts principalment de l'anglès, a més de diverses novel·les i llibres d'assaig al voltant, sobretot, de les Terres de Lleida. Tota l'extensa producció va fer que a partir de 1995 se'n comencés a publicar, en volums, la seva Obra Completa.

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb nombrosos guardons, com ara la Creu de Sant Jordi (1988), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2000) i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (2019). També la Universitat de Lleida el va investir doctor honoris causa l'any 2004. 

Recentment, Josep Vallverdú ha estat nomenat Fill Predilecte de Lleida (2020). Anteriorment també havia estat nomenat Fill Predilecte de Balaguer (2016), ciutat que el 2020 va dedicar una escultura pública de bronze al "gosset Rovelló", el popular personatge de conte creat per l'escriptor lleidatà. 

Enguany, el jurat dels premis està format per la directora general La Bressola, Eva Bertrana; l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; l'escriptora i artista Anna Moner; la productora, guionista i directora cinematogràfica Isona Passola; el periodista esportiu Joan Maria Pou, i la mare d'en Martí Gasull, Pilar Roig. També en forma part i l'encapçala el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.

La gala de lliurament de la vuitena edició d'aquests premis, impulsats per la Plataforma per la Llengua, se celebrarà el 19 d'abril al teatre Poliorama i serà retransmesa pel Canal 33. Els tres finalistes del Premi Martí Gasull i Roig són la revista Sàpiens, la companyia de telecomunicacions Parlem i el centre de producció i exhibició teatral Companyia Teatre Micalet. El guanyador serà triat a través d'una votació popular. La gent podrà votar el seu finalista preferit fins al 14 d'abril a través de la web www.premimartigasull.cat.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin