Campanya "A taula, en català"

"A taula, en català" és una campanya que té com a objectiu impulsar l'ús del català en l'etiquetatge dels productes comercials a través de fomentar-ne el consum en grans consumidors, com entitats i institucions públiques i privades.

"A taula, en català" és una campanya promoguda conjuntament per la Plataforma per la Llengua i l'Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català (ADEC) i que té com a objectiu impulsar l'ús del català en l'etiquetatge dels productes comercials a través d'un augment important de la demanda. Com? Demanant a diverses entitats i institucions públiques i privades que aprovin una moció o proposta per la qual es comprometen a consumir productes etiquetats en català, començant per les aigües, begudes refrescants, cerveses, vins i caves, productes tots ells en què hi ha una variada oferta en el mercat. Descarregueu-vos el tríptic de presentació de la campanya (PDF).

Objectius

  • Incrementar l'etiquetatge en català en els productes de consum quotidià.
  • Aconseguir que les institucions i entitats facin efectiu el seu compromís de consumir productes de manera responsable atenent el criteri de l'ús de la llengua catalana en l'etiquetatge.
  • Fer efectiu l'acompliment del dret dels consumidors reconegut a l'article 26.a de la Llei !/1993 de l'Estatut del Consumidor, on s'estableix que "Els consumidors tenen dret a rebre en català les informacions pertinents per al consum i l'ús dels béns, els productes i els serveis, i especialment les dades obligatòries relacionades directament amb la salvaguarda de llur salut i seguretat".

Qui es pot adherir a la campanya?

Qualsevol entitat pública i privada (ajuntaments, consells comarcals, entitats i institucions privades, universitats, partits polítics, etc) que vulgui impulsar l'ús del català en l'etiquetatge dels productes comercials.

Com em puc adherir a la campanya?

Per tal d'adherir-vos a la campanya, la vostra entitat ha d'aprovar una moció com la que us proposem i que insta a desenvolupar normatives a fi que els productes que consumiu (començant per les aigües, begudes refrescants, cerveses, vins i caves, productes tots ells en què hi ha una variada oferta en el mercat) tant des de l'entitat o institució com des dels organismes que en depenguin, estiguin etiquetats en català. Després, només ens ho heu de comunicar per tal d'actualitzar el nostre llistat. Per a cada àmbit proposem un tipus de moció diferent:

Quins productes puc trobar en català?

Al mercat existeix una àmplia oferta de productes etiquetats en català en el sector de les begudes. Entreu en aquest enllaç per saber quines empreses tenen begudes etiquetades en català o per tenir més informació sobre productes etiquetats en català.

Quantes adhesions ha rebut la campanya?

Des que vam iniciar la campanya ja són més de 200 ajuntaments i una cinquantena d'entitats públiques i privades les que s'han compromès a desenvolupar mesures administratives o legals per tal de consumir productes etiquetats en català. Mira el llistat amb totes les entitats i institucions adherides a la campanya

Segell de qualitat QPECAT.

Aquesta iniciativa pretén, a través d'un segell de qualitat que hem anomenat QPECAT (Qualitat per la compra de Productes Etiquetats en Català), fer visible el compromís de les entitats i empreses que s'han adherit a la campanya "A taula, en català".

Contacte

Campanya "A Taula, en català"
Àrea d'Empresa i consum
Via Laietana, 48 A, principal 2a
08003 Barcelona

C/ Diputació, 276, planta baixa
08009 Barcelona

Tel. 93 321 18 03
Fax. 93 321 12 71
A/e: ataula(ELIMINAR)@mesvilaweb.com