Twittervista amb Escola Valenciana, guanyadora del II Premi Martí Gasull i Roig

El passat 12 de febrer, Escola Valenciana va guanyar el II Premi Martí Gasull i Roig en reconeixement a la seva tasca a favor de la llengua. Unes setmanes després, hem organitzat una Twittervista, una entrevista en la qual els entrevistadors han estat els usuaris de Twitter! A través del hashtag #twittervistaEV, molts usuaris ens han fet arribar les seves consultes que hem transmès a Jaume Fullana, coordinador de la Comissió d'Educació d'Escola Valenciana.

Volem agrair la participació de tots els tuitaires que ens heu fet arribar les vostres preguntes i, especialment, a Jaume Fullana i a l'entitat Escola Valenciana per ajudar-nos i participar en aquesta entrevista oberta a tothom!

A continuació, ús reproduïm les preguntes i respostes de la Twittervista, que també podeu consultar a través del hashtag #twittervistaEV

Twittervista amb Escola Valenciana

- Eulàlia Buch (‏@EulaBuch) Teniu molts voluntaris lingüístics que s'han ofert a fer de parella lingüística a la Rita Barberà?

La gent d'@escolatv ja ens hi hem oferit! Tot i que no esperem rebre resposta. És vergonyós que una persona que fa 20 anys que està a l'alcaldia, no sàpiga fer una frase sencera en valencià.

- LaVra Camps ‏(@lavirolai) Gràcies a la vostra tasca, quines línies vermelles creieu que el govern valencià no ha traspassat en matèria lingüística?

Poques línies vermelles no s'han traspassat. Els alumnes haurien de saber les 2 llengües per igual, però realment no ho permeten.

- Mireia Plana ‏(@mireiaplana) Quants xiquets i xiquetes trien escolaritzar-se en valencià i no poden per manca d'oferta?

Aquesta és una dada q ens hauria de donar el nou conseller d'educació, ja que la conselleria actual ho amaga. Segons les nostres dades, un 62% de les famílies es matriculen amb el valencià com a primera opció. Malgrat això, 14.000 alumnes no han pogut estudiar en valencià aquest any.

- Oriol Montull ‏(@dentetaoriol) Per què els hi fa vergonya als valencians parlar amb la seva llengua?

També és una mica un tòpic... Som molts els valencians que estem orgullosos d'utilizar-la! Els més de 210.000 que participen en les Trobades demostren el contrari.

- Marc Tolrà i Rosell (‏@marctolra96) Si @SocialistesVal, @compromis i @esquerraunida governen, @escolatv col·laboraria estretament amb @gva_educacio?

No signarem un xec en blanc amb ningú. Reivindicarem el nostre model estiga qui estiga al govern.

- Ximo Payà (‏@ximo_paya) Bon dia, sóc Ximo, de Novelda, quin és per a vosaltres l'obstacle més gran al que s'enfronta la llengua el dia d'avui?

La LOMQUE, que margina el valencià com a llengua pròpia i tot el desplegament normatiu que l'acompanya.

- Ximo Payà (‏@ximo_paya) Amb l'atac constant que pateix per part del PP, quina és la vostra major fita davant un govern que no s'estima la llengua? #twittervistaEV

Hem intentat d'obrir diàleg amb la conselleria però s'han distanciat enormement del model que proposem. 

- Ximo Payà (‏@ximo_paya) Si tinguéreu que demanar un desig, quin seria? Moltes gràcies per les respostes i enhorabona pel II Premi Martí Gasull #twittervistaEV

La propera primavera, trobar-nos amb un govern amb sentit comú, que aconsegueixi una escola que sumi i no resti. 

- Pota-roja DUI ‏(@Pota_roja) Quina activitat de suport de totes les que feu considereu que és la de més èxit per augmentar l'ús de la llengua?

Les trobades d'ensenyament en valencià: milers d'alumnes les recolzen i té incidència en la matriculació.

- Albert Miró (‏@sant_celoni_cat) La destrucció de @canal9oficial i el tancament dels repetidors de la @CCMA_cat farà que la gent voti partits valencians?

Probablement incidirà i farà reflexionar molt la ciutadania.

- Albert Miró (‏@sant_celoni_cat) Com veieu que 1 jove cobri 6.000 € per poder estudiar en castellà, i quan vol estudiar en valencià, no pugui ni pagant?

Tenim una oficina de drets lingüístics a través de la qual ja hem sol·licitat la reciprocitat.

- Albert Miró ‏(@sant_celoni_cat) En els darrers 10 anys, poden dir en quins àmbits millora la normalització lingüística del valencià?

En ensenyament, però no pas per l'aposta de la conselleria, sinó per centenars d'ensenyants que són la nostra esperança.

- Albert Miró (‏@sant_celoni_cat) L'@escolatv ha aconseguit el suport de la població? La gent sent el valencià com la llengua pròpia?

Cada vegada més. Ningú ha de renunciar a la seva cultura, però tampoc a la llengua del país d'acollida.

- Albert Miró ‏(@sant_celoni_cat)  Que necessiteu per donar el tomb a la situació de marginalitat i extermini en els mitjans de comunicació?

Categòricament, un govern que faça una aposta per invertir aquesta situació.

- Albert Miró (‏@sant_celoni_cat)  Quan Catalunya s'independitzi, els valencians reaccionaran per decidir el seu futur, o seguiran essent l'ase dels cops?

És una incògnita, però que Catalunya promocione la seua llengua serà sempre un ajut pel territori valencià.

- Marçal Girbau ‏(@mgirbaug) Quina ha estat l'evolució de la demanda ciutadana d'escola en valencià en els darrers deu anys?

Hi ha una demanda creixent d'ensenyament en valencià, però manca oferta. No hi ha possibilitat de creixement real.

- Carla Roig Costa (‏@Alrac33) És habitual que es produeixin casos com aquest al #PaísValenciàhttp://www.laveupv.com/noticia/13296/un-vei-es-retingut-a-castello-per-parlar-valencia  #twittervistaEV @escolatv

Són bastant freqüents. Estem fent un informe sobre vulneracions de drets lingüístics en molts àmbits. Lamentablement, no és habitual que els valencians denunciïn aquestes vulneracions, en tenim un centenar.

- Daniel Mvndet (‏@dmun2010) Quin és el perill més gran que amenaça actualment l'ensenyament en català?

Al País Valencià és la manca de voluntat que es desplegue l'ensenyament en valencià #twittervistaEV

- NeVs Mestres ‏(@neusmestres) Com valores el fet d'haver rebut el Premi Martí Gasull?

És un reconeixement a la nostra tasca, i això és un globus d'oxigen!

- Xavier PérezEsquerdo (‏@perezesquerdo) Com treballeu l'arribada d'un alumne de fora del País Valencià?

Promovent plans d'acollida, no volem que renunciïn a la seva llengua però han de reconèixer la llengua d'acollida.

- Daniel Mvndet (‏@dmun2010) Des de Catalunya, com podem actuar per un model educatiu compartit?

El model serà realitat, amb Catalunya i les Illes, si hi ha pressió per part d'entitats com les nostres.

- Marga PaVola (‏@margapayola) Enhorabona @escolatv pel #PremiMartíGasull. Quines accions us plantegeu de cara al futur? Com ho veuen els partits polítics?

Hem de consolidar les accions que ja portem a terme. Continuar amb les accions i mantenir-les.  

La pràctica totalitat de l'oposició ha donat suport al nostre model d'escola!

- Eulàlia Buch ‏(@EulaBuch) Els nouvinguts al País Valencià estan aprenent una llengua que els serà molt útil, es troben amb contradiccions al carrer?

Amb contradiccions al carrer ens hi trobem tots! A l'escola intentem normalitzar una situació que al carrer no està normalitzada.

- Daniel Mvndet (‏@dmun2010) Quantes escoles formen part de la xarxa d'Escola Valenciana?

No tenim un recompte exacte, compatibilitzem a través de la participació a les trobades (unes 210 mil persones) i amb els Premis Sambori (628 centres educatius), per exemple. La gran majoria d'escoles ens fan costat.

- Amàlia Garrigós (‏@AmaliaGarrigos) D'una banda #elcaloret i les #SenyesdIdentitat i d'altra el Premi @InfoLinguapax i el #MartíGasull. Vivim en 1 país de bojos?

Tot sembla indicar que si... però no! Les persones que treuen les #senyesdidentitat són les que no tenen voluntat d'usar la llengua pròpia. Sabem a quin costat estan els bojos!!

- Jenni Reverté (‏@JenniRevert) Enhorabona @escolatv. Creieu que si no hi ha un canvi polític a València el català pot arribar a desaparèixer en l'àmbit formal?

Que pot desaparèixer és una realitat, però tenim l'esperança que es puga mantenir gràcies a tots els ensenyants.

- @ElMural (‏@ElMuralradio) Gràcies a @escolatv tenim una ràdio. El Mural: ones contra el buit comunicatiu al País Valencià. Com està funcionant?

Gràcies a periodistes implicats com @amaliagarrigos hem pogut omplir aquest buit i donar-hi resposta.

- Jenni Reverté ‏(@JenniRevert) Que el valencià no es consideri un dialecte del català provoca que estudiants de filologia catalana no puguem ensenyar llengua a València?

Els valencians tenim clar que valencians, catalans, mallorquins estem utilitzant la mateixa llengua... Aquest és un argument rebutjat cada cop més per la població. Una barrera més que ha posat la conselleria per enfrontar-nos. Forma part de la seva estratègia.

- Mar Forcada (‏@mforcadan) De quina manera se us pot ajudar des del Principat per blindar la immersió?

Podem promocionar i donar més visualització als programes d'immersió educatius en valencià, que són programes òptims.

- Amàlia Garrigós ‏(@AmaliaGarrigos) @EugeniAlemany Diu que en l'ús de la llengua cal més marketing i menys teoria sociolingüística. Com ho s'ho fa @escolatv?

El màrqueting d'aparador l'està fent la conselleria d'educació. @escolatv li està donant caràcter científic.