Toponímia

Objectius

  • L'àmbit de treball de Toponímia se centra en la normalització d'aquells noms de lloc amb alta presència visual en el nostre país i on, en lloc d'emprar-se la toponímia pròpia en llengua catalana, es fan servir versions traduïdes en d'altres llengües (especialment l'espanyol, el francès i l'italià).

Línies de treball:

  1. La senyalització i retolació de carreteres
  2. Els plafons informatius, bitllets, fullets i panells d'horaris d'estacions i transports de busos, trens, vaixells i avions
  3. L'ús correcte de la toponímia en d'altres aspectes varis (webs, etiquetatge, documents, mapes, guies, correspondència, etc), particularment en els que són oficials.
  4. La campanya té a més molt en compte la qüestió legal i s'ha centrat especialment en la denúncia del no acompliment de la llei per part de les administracions públiques i les empreses de serveis públics. Això s'esdevé encara en l'àmbit territorial sota administració de la Generalitat de Catalunya pel que fa al nomenclàtor de la resta de Països Catalans.
  5. Les línies de treball se centren en la sensibilització al ciutadà, en les empreses i administracions i en l'exigència de l'acompliment de la legislació vigent.

Què hem fet?

S'han fet campanyes diverses , informes i estudis, especialment en la normalització de la toponímia dels rètols de les carreteres, usos a les estacions i ferrocarrils (Renfe i Adif) i en aeroports de Catalunya (Barcelona i Girona) i Illes balears (Palma). També s'ha incidit en l'ús  d'Internet de manera incident a Google Maps i en altres pàgines web.