Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Volem crispetes

Daniel Mundet

El mes de maig passat vam organitzar conjuntament amb la Fundació Vincle una conferència amb ponents internacionals per mostrar que la discriminació del català al cinema és excepcional. Ponents del Quebec, Finlàndia i Estònia van participar en la conferència Llengües i drets al cinema. L'excepció del català en el context internacional.


En l'acte es va posar en relleu els resultats de l'estudi comparatiu fet per la Plataforma per la Llengua, presentat el passat gener, que feia palesa la necessitat d'una regulació lingüística de la llengua catalana en l'àmbit cinema. Parlant amb els ponents fou inevitable explicar-los la situació actual del cinema a Catalunya. La seva perplexitat fou total quan a cada pregunta que ens feien sobre els motius que havíem portat a la marginalització i discriminació total de la llengua catalana (en doblatge i subtitulat), ens havíem de referir a lleis promulgades per Mussolini, copiades per Franco i després mai més redreçades un cop instaurat l'actual règim democràtic.


Cal dir que a Finlàndia, Estònia i Quebec hi ha un marc jurídic clar, sense ambigüitats i que s'aplica sense comptar amb les amenaces, pressions i difamacions que sovint, massa sovint, succeeix a Catalunya. Per posar un exemple clar, a Finlàndia la pròpia constitució té un article breu i senzill que resol d'un sol cop la presència de les llengües oficials en tots els àmbits. Aquest article ve a dir que "els ciutadans de Finlàndia tenen el dret d'accedir a la cultura en la seva llengua". Si a Catalunya tinguéssim un article similar, i el féssim respectar com es fa amb totes les lleis, no parlaríem d'un 3% de pel·lícules en català.


Ara, el Parlament de Catalunya és a punt d'aprovar la llei del cinema a Catalunya. Segurament aspectes de la llei podríem ser més ambiciosos, però cal reconèixer que en l'actual proposta de redactat es posen les bases per redreçar la situació de discriminació i invisibilitat de la nostra llengua al cinema. Si tot va bé, la previsió és que la llei s'aprovi a finals de juny. Ara més que mai cal que tots prenguem consciència que la situació actual és injustificable i és molt important que s'aprovi una llei que ajudi a posar fi a aquesta situació d'excepcionalitat.


Per tal de conscienciar tothom d'aquesta situació, la Plataforma per la Llengua realitzarà una acció a la plaça de la Vila de Madrid de Barcelona el dia 18 de juny a partir de les 12 del migdia fins al vespre i que, sota el lema Volem crispetes, vol explicar de manera gràfica, senzilla i evident que d'una vegada per totes cal que la llengua catalana tingui un tracte i una presència igualitàries en l'àmbit del cinema.