Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Lara Zheng és un bon exemple de rendibilitat lingüística

Eulàlia Buch i Ros

La periodista esportiva xinesa Lara Zheng va arribar al setembre a Catalunya i de seguida es va posar a estudiar català. És corresponsal a Barcelona del portal de notícies QQ.com que té uns 900 milions d'usuaris únics al mes.

L'any 2011 es van inscriure als cursos del CPNL de nivell inicial 278 alumnes d'origen xinès. Una d'aquestes alumnes era la Lara Zheng que actualment ja està estudiant el curs bàsic 2 i em consta que amb una qualificació excel·lent.

Ara té molts més amics al facebook i ha rebut moltes felicitacions des que fa les preguntes a Guardiola en català. Ella s'ha estranyat i sorprès que la gent valorés el seu esforç però és així, encara no hi estem acostumats!

Aquest cap de setmana m'ha sorprès una altra cosa: la Plataforma per la Llengua vam ser convidats a la festa de l'any nou xinès, l'any del Drac, que organitzava l'Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Barcelona (AEICB). Fan molt bona feina d'acollida i assessorament als estudiants xinesos que vénen directament a estudiar a les universitats catalanes. Són gairebé 2.000 alumnes i estan repartits en estudis molt diversos.

La Kangyun, la secretaria de l'entitat, parla un català perfecte i en diverses ocasions ens ha ajudat en traduccions de materials que hem editat en català i xinès. A la celebració va adreçar unes paraules en català als representants universitaris. No em va sorprendre que al llarg de la festa la llengua vehicular fos el xinès, em va sorprendre que els representats de les universitats catalanes es dirigissin als seus alumnes d'origen xinès només en castellà i en anglès.

Si en un dels pilars forts de la nostra llengua, com és l'educació, actuem així, no rendibilitzarem la llengua de cap manera.

La Lara Zheng ha estat un referent positiu per a tothom i ara toca que la societat d'acollida també ho sigui. Dins una sala de premsa, al carrer i, evidentment, a la universitat!