Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

El model suís?

Daniel Mundet

La setmana passada vàrem tenir ocasió de conèixer de primera mà la greu situació que es viu a les Illes Balears. Durant una visita que vam fer a Palma ens vam reunir amb l'Obra Cultural Balear i Joves de Mallorca per la Llengua. També vam tenir una trobada amb Jubilats per Mallorca, als quals vam tornar a fer arribar el nostre suport, que ens van explicar la vaga de fam que van realitzar per denunciar la situació que viu la llengua catalana amb el govern de José Ramón Bauzá. La situació a les Illes és molt delicada. Les mesures iniciades pel nou govern segueixen un guió amb uns objectius ben clars. En primer lloc, abordar els mitjans de comunicació, amb el tancament de la ràdio televisió de Mallorca ha desaparegut l'únic canal exclusivament en català.

IB3 fa una programació bilingüe amb un fort predomini de sèries i pel·lícules en castellà. En segon lloc s'està incidint en la llengua en l'àmbit de l'administració. El coneixement de la llengua deixa de ser un requisit per passar a ser, en el millor dels casos, un mèrit. En tercer lloc trobem l'àmbit de l'educació. És per això que la setmana passada va visitar Suïssa per conèixer el model plurilingüe que s'hi aplica i provar d'aplicar-lo a les Illes. Ara bé, un cop feta la foto corresponent i les declaracions de torn, es comencen a fer evidents les contradiccions. Si anant a Suïssa el que es pretenia era trobar l'excusa per implantar un sistema de dues línies, similar al que hi ha al País Valencià i al que el Partit Popular intenta d'imposar a Catalunya, doncs potser es va equivocar de destinació.

A Suïssa la llengua pròpia de cada regió és la única oficial i obligatòria, i a més és considerada com una llengua nacional més. En aquest sentit, per coherència amb la seva pròpia propaganda institucional, el president Bauzá hauria hagut de demanar per l'oficialitat única del català a les Balears i pel reconeixement de la nostra llengua a nivell estatal. Però ni ell ni els seus homòlegs del País Valencià ni de Catalunya tenen cap mena d'interès a  fer aquest pas.  És important veure el mimetisme en els plantejaments que en contra de la llengua catalana es fan: mitjans de comunicació, funció pública i educació. Són els tres pilars que centren tots els atacs, i no és pas per casualitat. Ara bé, també podem ser il·lusos i innocents i pensar que tot és un malentès i que el que realment volen és aplicar el model Suís...!