Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

El joc és una de les activitats més fonamentals al llarg de la vida

Estela Bayarri

Jugar és un acte que associem amb els nens petits. Els jocs ens porten records d'infantesa. Les joguines, bonics moments viscuts en aquella època d'innocència, on tot era possible. Ens fem grans i continuem jugant sense adonar-nos-en, i no només amb els fills, néts, nebots, sinó com a adults, entre nosaltres. Els jocs els traiem amb les postres als dinars i sopars familiars i els infants els treuen en qualsevol moment del dia. Recordeu els vostres jocs i joguines de quan éreu petits? I les que teniu ara per casa?

A través del joc succeeixen moltes coses. El joc envolta la vida de les criatures, els ajuda a créixer, els permet representar papers, provar de ser, fer veure que són algú altre, imaginar-se que viuen altres vides. Amb els jocs aprenen a seguir regles, també a inventar-se'n i a posar-se d'acord amb els altres, aprenen a guanyar i a perdre. El joc és, per a molts especialistes en desenvolupament infantil, probablement una de les activitats més fonamentals al llarg de la vida. Als qui ja som més grans ens permet posar-nos també en papers diferents, crear un altre món imaginari, posar a prova tot allò que la vida ens ha fet aprendre; a través del joc continuem aprenent a conviure amb els altres i amb nosaltres mateixos.

 

A més a més, els jocs són potents transmissors de valors, de coneixements, de la tradició. Vet aquí doncs la importància que té el fet que disposem de jocs i joguines en català, perquè els infants coneguin la realitat del seu entorn, perquè puguin parlar en la seva llengua en aquests moments de vital importància del desenvolupament, perquè s'apropin i frueixin amb les tradicions del nostre país.

 

Però... quantes joguines teniu que siguin en català, quants jocs que es desenvolupin en el nostre entorn, quants videojocs en què els personatges es comuniquin en la nostra llengua, quantes nines que parlin el nostre idioma?  Realment no gaires. És per això que la Plataforma per la Llengua celebra cada any la Festa per al joc i la joguina, enguany la novena. En aquesta jornada festiva que se celebrarà al passeig de Lluís Companys de Barcelona (Arc del Triomf) el proper dissabte 1 de desembre des de les 11h del matí fins a les 18 h de la tarda, tindrem l'oportunitat de conèixer quina és aquesta oferta, de demanar i reclamar als fabricants que ens tinguin en compte en el moment de crear les joguines i d'etiquetar-les tal i com preveu el codi de consum; i a la vegada podrem gaudir d'un dia ben lúdic en fa mília.

 

Infants de totes les edats hi podran trobar un ventall ampli d'activitats per passar un dia ple de diversió. Caminant pel passeig, trobarem un escenari amb espectacles, representacions i altres sorpreses. Després, podrem aturar-nos una estona per fer servir bé la nostra habilitat en diferents jocs de taula. En directe, l'il·lustrador Valentí Gubianas ens delectarà pintant un mural de grans dimensions. L'enginy i la intel·ligència els activarem al taller de matemàtiques on aprendrem conceptes tot jugant. D'una manera ben lúdica i original aprendrem a fer les tradicionals puntes de coixí. Pintacares, creació de xapes, punteria amb amb un avió, ludoteca, cinema infantil, un patge reial! Els més menuts li podran lliurar les cartes per als Reis Mags d'Orient. No hi haurà moment per a l'avorriment.  Per primera vegada empreses de jocs i joguines en català hi assistiran per mostrar-nos els seus materials, de ben segur que captivadors i engrescadors.

 

Però no oblideu en cap moment el lema que acompanya la festa: "En català, jugues?"