Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Una jugada de Champions

Daniel Mundet

Dilluns 18 de març vam fer la presentació oficial de la guia "amb el català xuta i gol!".

La presentació va comptar amb el president del Barça, Sandro Rosell, la tinent d'alcalde, Maite Fandos, i el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder. És una guia que hem elaborat amb la col·laboració, suport i compromís de la Fundació del FCBarcelona. És un material inèdit, mai abans s'havia fet una publicació que lligués el món de l'esport i la llengua catalana. I això solament s'ha esdevingut quan dues entitats amb consciència social i de país, el Barça i la Plataforma per la Llengua, s'hi han posat.

Aquesta guia va dirigida principalment a entrenadors, monitors, educadors, etc., però també a directius, gestors, pares i tots els que envoltem el conjunt entrenador-equip-família; tots aquells que podem posar el nostre gra de sorra per fer l'activitat esportiva encara més enriquidora, amb una gestió lingüística integradora. Entenem que utilitzant la llengua catalana en la nostra feina en millorem, directament, la qualitat. El català suma i introdueix possibilitats de tot tipus a qui el parla, i a qui no, li donem l'oportunitat d'aprendre'l. Aquest darrer punt és molt important, ja que encara, massa sovint, la nostra gestió lingüística es deixa portar per un seguit de prejudicis que poc tenen a veure amb la realitat social d'avui dia. Són aquells prejudicis que ens aboquen, per exemple, a no parlar en català a aquells que notem que són nouvinguts -pel color de la pell, per exemple-, a aquells qui no se'ns dirigeixen, d'entrada, en llengua catalana, o als qui tot just la comencen a parlar. Canviar de llengua en qualsevol d'aquests tres casos suposa discriminar-los, perquè els restem possibilitats d'augmentar el coneixement d'una llengua -la catalana- que els serà útil i necessària per desenvolupar-se en total llibertat en la nostra societat

Es tracta d'un material formatiu i didàctic de gran qualitat, i només perquè l'equip tècnic de la Plataforma per la Llengua s'hi ha implicat. Fins ara ha servit per incloure aquesta dimensió lingüística i solidària als projectes de la Fundació Barça i a La Masia. És un material que té molt de potencial i ha de tenir molt de recorregut. Esperem que d'altres entitats que treballen amb el mateix objectiu el puguin utilitzar i treure'n partit en favor d'una societat cohesionada i inclusiva. Fer-ho serà una jugada de primer nivell, de Champions!