Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Una flor no fa estiu

Eulàlia Buch

Recordo perfectament el dia que vaig rebre una trucada de la propietària d'una floristeria de Barcelona explicant-me que tenia un jove empleat d'origen marroquí que estava interessat a millorar el seu català. A partir d'aquí tot va ser molt ràpid...

En Mohamed es va apuntar a formar part del programa Voluntariat per la llengua que, com sabeu, consisteix a unir persones que parlen habitualment català amb persones que no el parlen però que el volen aprendre amb un compromís: que la parella lingüística es trobi un cop a la setmana, un mínim d'una hora durant deu setmanes per parlar de diferents temes, aficions, etc.

De seguida li vam presentar la seva parella lingüística,la Carme. Una mestra jubilada voluntària de la Plataforma per la Llengua i que també dóna suport a altres projectes de l'entitat.

Actualment ja porten més de 30 trobades. Resulta que han quedat un munt de vegades, dos cops per setmana, al principi. Però el més tendre de tot és que cada vegada que queden, el Mohamed li regala un ram de flors. Queden a la floristeria on treballa i la Carme, una enamorada de les flors, no li sap dir que no. Van començar sent parella lingüística però, com passa en molts casos, han acabat mantenint  una relació d'amistat.

Es tracta d'ajudar els aprenents a practicar el català i aconseguir que tinguin més confiança i fluïdesa, No es tracta de rebre classes de català, sinó que es  llencin a parlar sense vergonya i sense embuts, més bé o més malament; això és igual, la qüestió és que ho facin, no és tan difícil com sembla!

Al setembre, amb l'inici del nou curs,  és moment de nous reptes i propòsits. Si voleu viure històries boniques, històries de convivència, tant si voleu ser ensenyants com aprenents, i alhora ajudar a fomentar l'ús social del català podeu trucar-nos al 933211803 o enviar un correu electrònic al vxl@plataforma-llengua.cat

Nosaltres recollirem les vostres preferències d'horaris i de lloc, i aviat us trobarem parella. Entre tots farem del català la llengua d'acollida i de relació.

Durant el curs també podeu participar d'activitats lúdiques i culturals amb tots els aprenents i ensenyants per parlar de l'experiència i col·laborar en projectes de l'entitat.

Efectivament una flor no fa estiu, i caldria dir que ni dues no fan primavera, però moltes flors fan un ram i, a més, són ben boniques!