Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

L’hora dels pro-sistema al País Valencià i a les Illes Balears

Manuel Carceller

Aquests dies estem vivint la presa de possessió de nous alcaldes. I en molts casos, A Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears hi ha canvis importants, no solament de persones sinó d'orientació política. Plataforma per la Llengua, com a entitat que busca sempre adhesions a favor de la llengua i el país, viu el moment amb esperança i sentit costructiu. Ja durant la campanya electoral vam elaborar un decàleg per enviar als nostres nous ajuntaments, perquè tinguessin en compte la protecció i defensa del català des dels consistoris. Actuàvem i actuem sempre des del realisme. I per això es tractava d'accions molt bàsiques, moltes de les quals ja estan previstes en el minso marc legal que ens empara però que en alguns casos no es compleixen. Parlem de fer sistemàticament en català els missatges per a tots els mitjans de comunicació del país, de demanar l'ús del català en les contractacions de serveis, o en les compres i subvencions, o d'oferir cursos i impulsar noves campanyes d'ús social.

L'ús de la nostra llengua és sens dubte un dels termòmetres del caràcter democràtic del país. Usar sistemàticament la llengua pròpia era i és una demanda d'igualtat d'oportunitats, de llibertat col·lectiva, i de fraternitat, perquè la llengua és per compartir-la, nadius i immigrants. Per això les múltiples barreres a l'ús de la nostra llengua comuna al País Valencià i a les Illes Balears eren un clar símptoma de manca de salut democràtica. En els dos territoris els governs autonòmics del PP estaven actuant a la vora de règim dictatorial. Sense respecte pel pluralisme, amb menyspreu per la cultura pròpia, sense drets lingüístics reconeguts. Per això el canvi polític al País Valencià i a les Illes Balears és una gran notícia. Ara ha arribat per a valencians i per a la gent de les Balears el «temps de la construcció» amb sentit de país, en clau pròpia. I això s'ha de fer posant el foment de la llengua catalana, amb el nom de valencià o mallorquí, que no hi fa res, com un dels fonaments de la societat d'ara i del futur.

Així doncs, ens trobem en un temps per decisions valentes, cal ser proactius i fer costat als nostres polítics. Des de Plataforma per la Llengua tenim clar que és el moment del suport actiu a les institucions autonòmiques valencianes i balears. És  el moment dels que estem a favor del «sistema en clau pròpia». És el moment dels que sempre hem estat a favor del «sistema de la justícia, de la democràcia i de la identitat nacional». Arriba el moment de les actituds a favor de la nostra llengua, perquè volem un canvi real en l'ús i en les polítiques de promoció. I com sempre els qui estan en contra d'un nou horitzó per al català són els «antisistema»: les dretes espanyoles, autoritàries i cavernícoles, ràncies com sempre, les qui sempre posen barreres, prohibicions i discriminen per raons d'identitat nacional, de gènere o de classe social.

La col·laboració de la ciutadania informada, compromesa i valenta als països de parla catalana serà important. Ara, per votar, ha estat element decisori a l'hora de votar. Als País Valencià i a les Illes Balears, per exemple, les entitats a favor de la llengua pròpia han estat un dels motors del canvi. Se'ns dubte s'obri un nou temps per al futur de la llengua catalana-valenciana al segle XXI.