Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Més de deu mil adhesions pel valencià

Manuel Carceller

És un fet que els governs de la Generalitat Valenciana en mans del PP han perjudicat l'ús social del valencià. En primer lloc, al País Valencià, la nostra llengua pròpia ha estat discriminada, perquè no se n'ha fet promoció, en contra del que preveuen les lleis i l'estatut vigents. Però a més el valencià ha estat una llengua reprimida, perquè s'ha perseguit i s'han tancat fins a sis mitjans de comunicació audiovisuals, televisions i ràdios públiques en català, que rebíem els valencians.

Davant una discriminació i una repressió del valencià, que és com dir d'una part essencial dels drets i llibertats del poble valencià, des de Plataforma per la llengua reclamem al govern de la Generalitat que l'ús i la promoció de l'idioma siga un dels eixos de la nova gestió política.

D'acord amb aquesta línia, des de Plataforma per la Llengua hem realitzat la campanya «Fes que el valencià torne a bategar», on hem aconseguit de reunir, en dos mesos, més de deu mil adhesions a favor d'un major ús social del valencià. Les peticions, que han estat adreçades al president de la Generalitat Valenciana, estan centrades en quatre propostes principals. La normalitat en l'ús de l'idioma per part de les administracions, l'avanç en el coneixement lingüístic per part de tota la societat del país, la promoció de l'ús del valencià en el món comercial i de l'oci (cinema, teatre, espectacles) i la garantia de l'existència d'uns mitjans de comunicació en llengua pròpia i de la recepció, al País Valencià, de les televisions i ràdios públiques de Catalunya i les Illes Balears, i de la futura Radiotelevisió Valenciana als altres territoris.

És evident que s'ha obert una nova etapa en la societat valenciana, i que les reformes van agafant consistència política i també social, passats ja cent dies de vida del nou govern de la Generalitat.  Després de la repressió i la discriminació contra el català, cultivades per la dreta espanyola del PP, no podríem parlar d'una nova política, si no es respon als atacs rebuts amb mesures que garantisquen els drets individuals i els col·lectius del poble valencià.