Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Filipins i catalans, teixint complicitats

Eulàlia Buch

Les Filipines és un territori lingüísticament molt ric en què es parlen més d'un centenar de llengües, gairebé totes de la mateixa família lingüística i amb propietats gramaticals relativament semblants. El filipí, també anomenat tagàlog,  és la llengua oficial de les Filipines. La tenen com a llengua materna entre 15 i 20 milions de persones (aproximadament un 25% de la població), però si s'hi inclouen les persones que la tenen com a segona llengua, té uns 50 milions de parlants.

Catalunya va ser molt present en l'arrelament de la independència de les illes Filipines. En destaca la presència de José Rizal a Barcelona, on va arribar ara fa 133 anys. Són ben coneguts el seu contacte amb els corrents polítics i intel·lectuals del catalanisme o la seva determinant trobada amb Francesc Pi i Margall, que va exercir el paper de mentor i inspirador de Rizal.

Catalunya va ser espai d'acollida dels intel·lectuals filipins i escenari del procés independentista. En aquella mateixa època molts filipins es van establir a Barcelona, i nombrosos catalans també van acabar arrelant a les Filipines. Cognoms catalans com Ventura o Ortoll han mantingut una presència important a les Filipines. No és estrany, doncs, que a filipines també trobem municipis que porten per nom Barcelona, Tarragona, Solsona, Cardona...

Tot i els més d'11.000 km que separen Catalunya de les Filipines, aquestes dues nacions tenen lligams culturals i històrics que les apropen l'una a l'altra i que són un punt de trobada, tant en el passat com en el present.

El català és, per als filipins que viuen a Catalunya, una eina d'aproximació real a la societat catalana. Per això, la Plataforma per la Llengua acaba de presentar la guia Halina't mag-Catalan!, adreçada a la comunitat cristiana i de parla filipina de Catalunya, que els obre les portes al coneixement de la nostra llengua i, per tant, a formar part de la nostra societat.

Podeu trobar la guia en aquest enllaç.