Articles d'opinió ← Altres articles

Un gran futur

Daniel Mundet

Saber transformar la teoria en una bona pràctica és un repte. A la Plataforma per la Llengua no només en som conscients sinó que a més a més és un repte que volem assolir en tot allò que fem. Amb aquesta voluntat hem preparat dues exposicions que presenten de manera molt gràfica la llengua catalana com a eina de cohesió: "Obre't en català!" i "El català? És chévere!". Amb aquestes exposicions es vol implicar tant als catalans com als nouvinguts per fomentar la llengua catalana com a eina de cohesió social.

La immigració no és pas un fenomen nou al nostre país, sinó tot el contrari: és un tret que ens defineix com a poble i que és recurrent al llarg dels segles. La llengua catalana ha tingut la funció de cohesionar la diversitat d'orígens. Per això és tan important avui dia, en què formem part d'una societat més heterogènia i diversa que mai, que continuem fent que la llengua catalana sigui la llengua comuna, de cohesió i d'inclusió.

Totes dues exposicions són una metàfora sobre el que cal que fem com a país: cal donar les eines necessàries perquè les persones que s'estableixen a casa nostra puguin aprendre el català, però, alhora, cal que els qui ja el parlem els facilitem les coses i no els amaguem la llengua. De fet la pertinença a la societat catalana, en el marc del respecte a totes les identitats, té més a veure amb la voluntat que no pas amb els orígens. És per això que la llengua catalana, com a llengua d'adopció, és una eina ideal per evitar la discriminació, perquè dilueix el concepte d'immigrant i contribueix a la inclusió social. Cal, però, que els catalanoparlants ens comportem amb normalitat i parlem en català amb tothom. Fent-ho farem saber al nostre interlocutor, vingui d'on vingui, que el considerem com un dels nostres.

El nostre objectiu és que aquestes exposicions tinguin la màxima difusió possible, que recorrin tot el país i tot el nostre àmbit lingüístic. De moment començaran a rondar per la ciutat de Barcelona, a la biblioteca Can Fabra. Cal que tothom prengui consciència de la importància de la llengua en el procés per cohesionar la societat. Si ho fem i ho posem en pràctica estarem contribuint a assegurar un gran futur per la nostra llengua.