Articles d'opinió ← Altres articles

Militeu per la llengua

Teresa Casals

Hem entrat a un nou any. És època de bons propòsits, de fer balanços i de proposar-se noves fites.

 

L'any 2008 ha estat un bon any per a la Plataforma per la Llengua. Hem celebrat un aniversari especial, els 15 anys. Hem aconseguit, entre tots, dos premis que valorem molt positivament i que ens esperonen a anar més lluny, sempre molt més lluny.

Però no tot han estat flors i violes. Tots aquells que ens voldrien homogeneïtzar amb la resta de l'Estat i que saben que el català ens identifica i ens cohesiona com a poble, no han descansat. Sentències que obliguen a aplicar la tercera hora de castellà a Primària, poc ús social del català als instituts, reculada del català a la docència i a la recerca universitària, resistència d'algunes empreses a etiquetar en català. Entre les quals Cobega, la concessionària de Coca-Cola, que fa quinze anys que s'hi resisteix.

La nostra resposta ha estat fer feina, feina i més feina. Hem aconseguit avenços significatius i volem aconseguir-ne molts més durant l'any 2009. Sabem que anem pel bon camí. El Consell d'Europa no només ha avalat la nostra política lingüística  sinó que ens anima a anar més enllà del bilingüisme  i censura l'actitud d'Estat espanyol perquè les mesures que aplica (?) en defensa del català i de les altres llengües pròpies dels territoris de l'Estat que tenen una llengua diferent del castellà són insuficients.

Som conscients que la feina que ens queda per fer és molta i que, si volem que el català arribi a ser la llengua comuna de la ciutadania de Catalunya i del nostre àmbit lingüístic, dels vells i del nous catalans, una llengua amb la presència que li correspon en tots els àmbits de la societat, no s'hi val a badar!

Us necessitem a tots. Entre els vostres propòsits per a l'any 2009 n'hi ha un que no pot faltar. Militar a favor de  la llengua catalana.