Articles d'opinió ← Altres articles

El català i la futura llei d’acollida

Carme Forcadell

Des de l'any 1998 han arribat a Catalunya més d'un milió de persones procedents de diversos punts del planeta. Aquesta xifra és molt elevada si tenim en compte el nombre total d'habitants del nostre país. Actualment el 37% de les persones que viuen a Catalunya són nascudes fora.

És evident que la nostra experiència, com a país acollidor, ens ha ajudat per afrontar l'onada migratòria que s'ha produït a cavall dels dos mil·lennis.

Les anteriors onades migratòries, en especial la que va tenir lloc a principis dels anys seixanta, tenia unes característiques socials i econòmiques més homogènies que l'actual i, més o menys, conegudes per la població autòctona, perquè procedia de l'Estat espanyol i tenia el castellà com a única llengua de referència.

Ara ens trobem amb una diversitat lingüística extraordinària, ja no es produeix el mateix que en els anys seixanta, quan la majoria de persones del país entenia la llengua del nouvinguts i es podien comunicar.

Actualment, a Catalunya, es parlen unes dues-centes llengües i, per tant, és imprescindible que hi hagi una llengua comuna que faciliti la comunicació.

El català ha de ser aquesta llengua comuna, vehicle de comunicació entre tos els que vivim a Catalunya,  perquè és la llengua pròpia i oficial del país i perquè ara tenim els mitjans i la voluntat que sigui així, cosa que no es va produir en els anys seixanta, quan Catalunya vivia sota una dictadura. Evidentment, la llengua catalana ha de conviure amb altres llengües, la primera i més important el castellà, perquè també és llengua oficial i perquè és la llengua de molts i moltes catalanes.

També haurà de conviure amb l'anglès, que és la llengua més parlada de món, com a segona llengua, i la llengua de molts organismes internacionals. També ho haurà de fer amb el francès, perquè és parla a la Catalunya del Nord. I, evidentment, amb moltes altres llengües que parlen molts catalans i catalanes com ara l'amazig, el xinès, l'àrab etc.

Aquesta diversitat lingüística s'haurà de tenir en compte en la futura llei d'acollida de Catalunya. Aquesta llei hauria de demanar el coneixement del català i del castellà i facilitar-ne l'aprenentatge.