Articles d'opinió ← Altres articles

Estem apoltronats? I tu què fas?

Yvonne Griley

Massa sovint sento a dir que el català es morirà, que la canalla no l'aprèn bé a l'escola, que d'educació cada vegada se'n fa menys i que davalla el nivell de l'ensenyament igual com minva l'elasticitat de la butxaca. També que les coses no van com voldríem, que no hi ha res a fer, que la política és molt llunyana, que estem cansats de ser enganyats i que ni tenim instruments ni mostrem prou capacitat de reacció.

Aquest panorama fa por. A mi me'n fa la primera però per contra llegeixo els eslògans d'Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua "Matricula en futur. Matricula en valencià" o  "El valencià és futur. Malgrat la manca de política lingüística  de la Generalitat"  de les Trobades d'abril 2008 i em dóna oxígen l'esperit lluitador de qui sap que si no es mou no sobreviu, de qui coneix massa bé que no pot esperar que tot ho facin els altres.

Què volem? Què esperem de nosaltres? Què ens cal per aconseguir-ho? Què fem per disposar del que ens cal ? Quin creus, tu que em llegeixes, que pot ser el teu paper en això que vols? Què és a les teves mans? Què saps fer? Què pots fer? Què fas?

Si creus que cal exigir a la política i als polítics, reivindica i demana. La Plataforma per la Llengua, en el context de les eleccions del passat 9 de març al Congrés dels Diputats i al Senat, hi ha fet la seva modesta contribució demanant a les forces resultants 10 compromisos per avançar en la situació legal i d'ús del català. El decàleg es troba a http://www.plataforma-llengua.cat// i va en la línia d'aconseguir una administració general plurilingüe; l'ús del català al Congrés i al Senat; la igualtat de condicions en la llengua del passaport, DNI, permís de conduir, llibre de família, targeta de residència o el permís de treball; la relació de la ciutadania amb l'Estat sense necessitat de traducció o la presència de la llengua catalana en els mitjans de comunicació estatals.

Si et fa patir que el català es pugui trobar a la frontera de no superar una nova allau migratòria i no vols que es trenqui el model de conjunció lingüística i social pel fet que Catalunya lideri la taxa d'immigració europea; si en aquest context tens la sensació que no hi ha prou moviment social, t'animo a moure't.

És evident que les polítiques públiques seran determinants per a la configuració del mou model cultural català i per al futur de la llengua però en l'àmbit personal tu també pots tenir propostes; tu també pots liderar les teves accions. Que ets persona adulta i a més tens canalla? Pensa que el futur pot estar en la formació d'adults i en l'escola. L'educació en el lleure és també responsabilitat de les famílies i que es fomenti el català en l'espai d'oci depèn tant de l'escola com dels governs locals i també de la iniciativa i l'exigència de les AMPES.

Aquest són només uns exemples. Què et sembla? Repassem plegades i plegats quines petites grans accions són a les nostres mans?