Articles d'opini√≥ ← Altres articles

Baixa, Galileu! La llengua et necessita

Yvonne Griley

 

Ptolomeu explicava -i l'Església oficial imposava- que la Terra era el centre de l'univers. Galileu, científic perseguit i sotmès a tortura, va defensar les idees de Copèrnic conforme el Sol era el centre de l'Univers i la Terra girava al seu voltant. Segles després la ciència s'imposà i avui sabem que Galileu tenia raó i que a l'univers, a més, llueixen més sols que no pas el nostre.

Igual com l'Univers no gira al voltant de la Terra, les lleng√ľes a l'Estat espanyol tampoc no giren al voltant del castell√† per molt que sigui la llengua constitucionalment comuna.¬† Valgui aquesta imatge, cisada del llibre de Jes√ļs Tus√≥n "Mal de lleng√ľes" (1988), per parlar de dues afirmacions molt recents de pol√≠tics sobre el catal√†.

Rosa D√≠ez i Jos√© Bono han obert una croada contra el catal√† que recorda molt l'immobilisme de la Inquisici√≥, basada en judicis de valor fets des de la ignor√†ncia volguda i des del fanatisme. Quan D√≠ez pregona que el castell√† √©s una llengua m√©s rica que el catal√† cau en el mateix prejudici que el Tercer Reich quan afirmava que l'alemany era la llengua m√©s musical de m√≥n. Aquest √©s un tipus de discurs ben identificat per la teoria ling√ľ√≠stica i que t√© els fonaments en la percepci√≥ subjectiva de qui domina una llengua i en desconeix, amb acomplexament, les altres.

Igualment quan Bono diu que no permetr√† l'√ļs del catal√† ni de les altres lleng√ľes de l'Estat al Senat cau en la manifestaci√≥ racista, que afecta tant la llengua com els seus parlants, de considerar el castell√† m√©s apte que el catal√† per als usos governamentals.

Llavors em pregunto, estem al Segle XXI o ens hem traslladat als temps d'abans de Rousseau en qu√® les lleng√ľes es diferenciaven per si eren masculines o femenines, aptes o no aptes per a la ci√®ncia, la poesia o la Cort? Si us plau, prou de judicis emesos des de la desviaci√≥, la negaci√≥ i el maniqueisme. La diversitat cultural i ling√ľ√≠stica de l'Estat √©s una riquesa i no √©s pas una complicaci√≥ ni un mal a eradicar com aquestes postures xovinistes de persones acomodades en el monoling√ľisme ens volen fer creure.

El catal√† √©s un llengua sense estat a la UE per√≤ que pertany a un Estat que ha de ser respectu√≥s amb la seva pluralitat. √Čs m√©s, cal tenir present en tot moment que en aquesta situaci√≥ el catal√† mai no ser√† una llengua plenament reconeguda per les institucions europees si no ho √©s pr√®viament per l'Estat espanyol, o b√© de retruc si Andorra finalment s'integra als estats de la Uni√≥. A Catalunya som responsables, per exemple, de garantir l'√ļs del catal√† com a llengua pr√≤pia de les nostres administracions o de mantenir un model educatiu de cohesi√≥ amb el catal√† com a llengua vehicular; per√≤ no en som, en canvi, de lligar el coneixement de la llengua als permisos permanents de resid√®ncia, ni tampoc som lliures per fer-nos sentir ni respectar en les cambres estatals de representaci√≥ democr√†tica.

Per això, Galileu, si us plau baixa! Davant del neocentralisme espanyol expansiu, davant l'Europa dels estats, la llengua catalana et necessita.