Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Aviat hauríem de tenir tots els mòbils disponibles en català: demana’ls explícitament!

Tais Bastida

 

Davant la situació de desavantatge que els consumidors catalans es troben respecte a consumidors d'altres comunitats lingüístiques, en el camp de la telefonia mòbil, el mes de febrer del 2007 el Govern català va signar un acord amb les empreses fabricants de mòbils Nokia, Motorola, Alcatel i Sony Ericsson i les operadores Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo, entre d'altres, per catalanitzar els menús, comunicacions i serveis als clients abans del 31 de desembre de 2008.

La Plataforma per la Llengua està fent el seguiment de l'aplicació d'aquest conveni.

L'estudi "El català a la telefonia mòbil" (resum en Power Point) del 2007, concloïa que la presència del català, tant en els productes de telefonia mòbil com en els diversos serveis oferts per les companyies operadores, era força precària, tot i que s'havia avançat respecte l'estudi realitzat el 2003. Actualment l'organització està realitzant el segon estudi de seguiment, els resultats del qual haurien de millorar els del 2007. 

Esperem que sigui així, altrament ens trobarem davant un nou cas d'incompliment d'un conveni entre una empresa i la Generalitat de Catalunya, per tal de normalitzar el català en el camp del consum i garantir així els drets del consumidor, incompliments en els que incorren encara empreses com IKEA o Decathlon. Davant d'aquest fet, els consumidors hem de demanar sempre explícitament a les empreses, el compliment dels drets del consumidor a rebre la informació dels productes i la comunicació al client, almenys en català.

Us convidem a participar en el qüestionari d'aquest segon estudi, dedicant uns 10 minuts tot clicant aquí: www.plataforma-llengua.cat/mobils. La vostra col·laboració ens ajudarà a conèixer la situació de la nostra llengua en el sector de la telefonia mòbil.

Avui ja pots disposar de molts mòbils en català; en trobaràs tots els models a http://www.elteumobil.cat/